Kada je u pitanju vježbanje postoji mnogo mitova i zabluda i mnoge od tih tvrdnji nemaju uporište u znanosti. Zato prije postavljanja ciljeva i planova, pročitajte i nekoliko mitova o vježbanju na koje biste mogli naići na vašem putu, a u koje ne trebate vjerovati.

Vježbanje je, naravno, dobro za zdravlje, ali ne trebate pretjerivati. Posvećenost od sto pedeset posto može biti i nezdrava. Postavljajte si izazove kako biste bili zdraviji, ali pazite i da ne radite štetu vašem zdravlju

Sada evo i mitova u koje morate prestati vjerovati kako biste na vašem putu bili manje opterećeni i više uspješni. 

1. Za izgradnju mišića potrebni su dodaci

Za izgradnju mišića potrebni su nam proteini, ali njih možemo dobiti i iz hrane. Kupnja proteinskih shakeova i dodataka zapravo je kupnja bjelančevina izvađenih iz hrane i serviranih u obliku praha. Naravno, nema ničeg lošeg u pijenju proteinskih dodataka, ali i redovito vježbanje i zdrava prehrana bit će dovoljni.

Slika nije dostupna Vježbe uz koje tijelo napreduje, a za koje vam ne treba ništa osim dobre volje

Slika nije dostupna Grade ženstveno tijelo: Jednostavne vježbe koje izbjegavamo, a ne bismo trebale

2. Uzimanje duge pauze od vježbanja pretvorit će vaše mišiće u mast

Ako se ne koriste duže vrijeme, mišiću gube napetost i atrofiraju. Sa smanjivanjem mišića naš metabolizam se usporava i smanjuje se sposobnost sagorijevanja kalorija. Međutim, naš apetit ostaje isti kao kad smo vježbali zbog čega se lakše debljamo. Zato nikad nije dobro manijakalno vježbati, a onda se zaustaviti kada izgubite kilograme.

3. Ako svaki dan radite trbušnjake rezultat će biti isklesan trbuh

Da biste imali isklesan trbuh, on prvo treba biti ravan što znači da vam treba vitko tijelo. Kako biste dobili "six pack" morate sagorjeti masni sloj s trbuha. Trbušnjaci nisu dovoljni za takav rezultat - trebate se prije svega zdravo hraniti i redovito vježbat i pod vježbanjem ne mislimo samo na trbušnjake.

4. Žene bi na mišićima gornjeg dijela tijela trebale raditi samo jednom tjedno inače će izgledati kao muškarci

I ova tvrdnja je pogrešna. Dosljednost u vježbanju mišića gornjeg i donjeg dijela tijela stvorit će bolju simetriju i povećati zdravlje kostiju. Zahvaljujući mišićima na bilo kojem dijelu tijela nećete izgledati kao muškarac, nego odlično i zdravo.

Plank Koliko dugo zapravo treba držati plank da bi se rezultati vježbanja vidjeli?

Žena trči Manje nego što mislite: Koliko minuta tjedno treba trčati da osjetite rezultate?

5. Bez boli nema napretka

Guranje tijela do kranjih granica može povećati izdržljivost, ali guranje tijela do stanja u kojem jedva osjećate noge može biti i opasno.

Mala nelagoda nakon vježabnja je prirodna, ali trajna bol nije. Iz glave izbacite ideju da nakon vježbanja morate biti u bolovima. Naravno, jač bol, odnosno upala mišića normalna je ako tek počinjete vježbati ili ako ste se vratili treningu nakon duže pauze, ali dugotrajno i redovito vježbanje vam ne smije uzrokovati bol.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju