Optimizam je vjera koja dovodi do postignuća, rekla je jednom prilikom Helen Keller i kratkom rečenicom objasnila koja je tajna ženskog uspjeha. U svijetu u kojemu je puno lakše biti uspješni muškarac, nego uspješna žena trebamo snažno koračati naprijed i samoj sebi obećati da na našem putu nema odustajanja.

Galerija Kristina Zorčić, GiVa design - 6 Kristina Zorčić, GiVa design - 2 Kristina Zorčić, GiVa design - 3 +2 Uživa u poslu, novim znanjima i majčinstvu

Nakon svega što smo ovdje prošli, za mene više ne postoji riječ „teško“. Svaki problem gledam kao izazov, a svaki izazov gledam kao nešto dobro, riječi su visokoobrazovane majke, vlasnice modnog brenda i stanovnice Petrinje koja je, kad se tlo rušilo pod nogama, odlučila krenuti još jače.

Kristina Zorčić je majka dviju djevojčica, magistra Tekstilne tehnologije i vlasnica petrinjskog brenda GiVa design. Nakon što je doživjela poslovno razočaranje, Kristina je svoje bogato dizajnersko iskustvo odlučila iskoristiti kako bi stvorila vlastitu priču.

Kristina kaže da nije sama izabrala svoj put, već je put izabrao nju. Mama ju je, još kao malu djevojčicu, vodila kod „šnajdera“. Ona je šivala kostime, a Kristina je uživala ispod mašine. Uzimala je razne krpice i uzbuđeno trčala kući kako bi izrađivala haljinice za barbike.

Od haljinica za barbike do modnog brenda

Tada nisam znala niti što je dizajn niti tko su dizajneri odjeće. Sjećam se prve haljinice za barbike koju sam napravila. Bila je raskošna i šarena. Radila sam pravi modni dizajn, a nisam bila ni svjesna što radim, prepričava Kristina prve stranice njezine modne priče.

U Hrvatskoj, priznaje, nije lako biti dizajner. Puno ih je na relativno malom području pa je teško pronaći komad kolača za sebe. U Petrinji je jedina, ali još uvijek je teško objasniti ljudima da ona nije gospođa koja će skratiti hlače ili potkratiti zavjese, već da razvija nešto posebno i drugačije.

Kristina Zorčić, GiVa design - 4 Uživa u poslu, novim znanjima i majčinstvu (Foto: Pavao Bobinac)

Samo zaposlene majke znaju kako je balansirati između privatnog i poslovnog života. Jedan posao ima radno vrijeme, a drugi nikada ne prestaje. Mnoge majke tako zapostavljaju svoje karijere smatrajući da je za njih prekasno, da nemaju vremena i da cjeloživotno učenje ne može promijeniti njihov život. Kristina priznaje da nerijetko istovremeno piše zadaću, čita lektiru i šiva nove kreacije, ali ne prestaje raditi na sebi.

Zadovoljna akademija mijenja živote, a svako novo znanje otvara vrata u karijeri 

Shvatila je da je marketing izrazito važan u njezinoj profesiji, jer s većinom klijentica posluje online pa je prošle godine pohađala Zadovoljnu akademiju koja joj je pomogla da na kvalitetniji i sveobuhvatniji način obavlja svoj posao.

Zadovoljna akademija mi je bila jedno novo i zanimljivo iskustvo. Puno toga sam naučila i to znanje mi je puno pomoglo u poslu. Sad sama mogu postaviti oglas, znam kako i kada ga pozicionirati i kako s njime baratati na webu.

Samo krenite! Vrijeme će se stvoriti samo od sebe! Jedino što te sputava je stav da ne možeš. Nova znanja ti samo mogu otvoriti vrata i dati nova iskustva

U mom poslu je online prodaja jako bitna. Mogla bih reći i najbitnija jer sve radim online. Najmanje 80 posto mojih klijentica su online. Marketing je za mene nešto što je nužno jer ja bez marketinga ne mogu doprijeti do klijentica. Društvene mreže ti u današnje vrijeme mogu otvoriti neka vrata, ali neka ti mogu i zatvoriti. Tako da moraš znati kako ih koristiti, prepričala je Kristina svoje iskustvo sa Zadovoljnom akademijom.

I kad se tlo ruši pod nogama - trebamo snažno koračati prema cilju  

Majke i supruge, slažući prioritete, često sebe stavljaju na zadnje mjesto, bez obzira na želje i ambicije koje u njima gore. Mnoge misle da nemaju vremena ili da trenutno nije vrijeme kad se mogu baviti sa svojim željama.

Druge pak misle da od cjeloživotnog učenja nema ništa i da ne postoji neka prevelika mogućnost da im takav korak otvori neka nova vrata u karijeri. Svima njima, Kristina je poručila:

Samo krenite! Vrijeme će se stvoriti samo od sebe! Jedino što te sputava je stav da ne možeš. Nova znanja ti samo mogu otvoriti vrata i dati nova iskustva. Kao majka dviju djevojčica, želim ih naučiti da vole sebe i da vjeruju u sebe. To je najvažnije. Da budu uporne, dosljedne i da mogu biti sve što požele.

Kristina Zorčić, GiVa design - 2 Još kao djevojčica je pravila papirnate haljinice za barbike (Foto: Pavao Bobinac)

I Kristina tu nije stala. Kad su najteži trenutci pogodili Petrinju, ona je odlučila raditi još više kako bi pomogla sebi, ali i svome gradu.

Nakon potresa su svi govorili da u Petrinji više neće biti posla i da će svi otići iz grada. Ja sam baš u inat tomu nastavila raditi još više nego prije. Smislila sam #madeinpetrinja i počela ga aplicirati na odjeću.

Slika nije dostupna Made in Petrinja: Kristinine kreacije zaslužuju da ih opet nose žene diljem Hrvatske

Sada svi koju dobiju moj GiVa design, dobiju i taj hashtag i znaju gdje je to napravljeno. Bez patetike i lažnih osjećaja, jednostavno od srca, zaključila je Kristina i potvrdila nam da je optimizam vjera koja vodi do velikih postignuća.

Prijavite se na Zadovoljna akademiju jer je hobi moguće učiniti profesijom, a svoj trenutačni posao učiniti još zanimljivijim. Tko zna, možda je vrijeme i za vaše nove početke.

Kristina Zorčić, GiVa design - 5 Zadovoljna akademija joj je pomogla da nauči marketing i novim znanjima unaprijedi svoj posao (Foto: Pavao Bobinac)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju