Osvježavajući okus i lagana tekstura čine dinju savršenim desertom, ali i zdravim međuobrokom.
- Dinja je prava mala riznica hranjivih tvari i vitamina. Bogata je vitaminom C, koji jača imunitet i pomaže u proizvodnji kolagena za zdravu kožu, te vitaminom A koji je važan za vid i zdravlje sluznica.
- Sadrži i kalij, mineral koji regulira krvni tlak i ravnotežu tekućina u tijelu, te magnezij koji doprinosi opuštanju mišića i boljoj funkciji živčanog sustava.
- Osim što hidratizira organizam (sadrži više od 90 posto vode), dinja pomaže u detoksikaciji i probavi zahvaljujući vlaknima.
- Njezini antioksidansi štite stanice od oštećenja i usporavaju proces starenja, dok prirodni šećeri daju brzu, ali zdravu dozu energije.
- Redovita konzumacija dinje može pozitivno utjecati na zdravlje srca, održavanje zdrave tjelesne mase i bolji ten.
Kako jesti dinju i koliko često?
Dinja je najukusnija kada se posluži dobro ohlađena, narezana na kriške ili kockice. Odlična je u voćnim salatama, smoothieju ili kao osvježavajući dodatak rashlađenom jogurtu.
Dinju možete jesti svaki dan tijekom sezone, ali u umjerenim količinama – osobito ako pazite na unos prirodnih šećera.
Kad jednom otkrijete koliko dobrobiti skriva ova mirisna kraljica ljeta, teško ćete joj odoljeti – bilo kao desertu, zdravoj užini ili dijelu šarenog voćnog tanjura.