Kad smjesu za palačinke ostavite da odstoji u hladnjaku barem pola sata, zapravo dajete sastojcima vremena da se prožmu.
Brašno upije tekućinu, gluten se opusti, a mjehurići zraka ravnomjerno se rasporede. Tako dobijete mekše palačinke koje se neće trgati niti lijepiti za tavu.
Odležavanje smjese u hladnjaku također usporava prekomjerni razvoj glutena, što sprječava gumenu teksturu i čini palačinke nježnijima i ukusnijima.
Kako to utječe na smjesu?
Kad odmah krenete s pečenjem, smjesa može biti previše živa – neravnomjerno gusta i puna zračnih džepova. Nakon 30 minuta do dva sata u hladnjaku, smjesa se stabilizira, lijepo se razlijeva po tavi, ne puca i peče se ravnomjerno.
Odležavanjem se okusi produbljuju. Jaja, mlijeko i brašno bolje se povezuju, a ako dodate malo vanilije, limunove korice ili cimeta, te arome postaju izraženije i prirodnije.
Koliko dugo treba stajati u hladnjaku?
Minimalno 30 minuta u hladnjaku, a idealno sat do dva. Ako smjesu ostavite preko noći, prije pečenja izvadite je iz hladnjaka barem 10 minuta ranije da se malo ugrije i razradi.
Ako vam smjesa postane previše gusta, jednostavno dodajte žlicu-dvije mlijeka. Pripremite smjesu navečer i ostavite je u hladnjaku preko noći. Ujutro ćete imati savršeno spremnu bazu za palačinke bez puno muke.
Pročitajte naš recept za palačinke mekane kao duša koji je oduševio desetke tisuća čitatelja.
U nastavku možete provjeriti recepte za najfinija punjena i preljeve za palačinke:
Provjerite i naš popis recepata za slatke, slane i zdrave palačinke.