Palačinke
Palačinke (Foto: Unsplash)
Zdravlje & prehrana

Koliko dugo smjesa za palačinke treba stajati u hladnjaku prije pečenja?

04-07-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Volite li palačinke koje su tanke i podatne? Bilo da ih punite čokoladom, marmeladom ili volite klasične s limunom i šećerom – jednu stvar obično preskočimo prije nego što ih stavimo na tavu.

Kad smjesu za palačinke ostavite da odstoji u hladnjaku barem pola sata, zapravo dajete sastojcima vremena da se prožmu.

U trendu Ana Maslać Plenković poput princeze Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti Ulična moda crnka u sakou predimenzionirane siluete Zagreb 2025. - 2 Dašak visoke mode Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena

Brašno upije tekućinu, gluten se opusti, a mjehurići zraka ravnomjerno se rasporede. Tako dobijete mekše palačinke koje se neće trgati niti lijepiti za tavu.

Odležavanje smjese u hladnjaku također usporava prekomjerni razvoj glutena, što sprječava gumenu teksturu i čini palačinke nježnijima i ukusnijima.

Kako to utječe na smjesu?

Kad odmah krenete s pečenjem, smjesa može biti previše živa – neravnomjerno gusta i puna zračnih džepova. Nakon 30 minuta do dva sata u hladnjaku, smjesa se stabilizira, lijepo se razlijeva po tavi, ne puca i peče se ravnomjerno.

Odležavanjem se okusi produbljuju. Jaja, mlijeko i brašno bolje se povezuju, a ako dodate malo vanilije, limunove korice ili cimeta, te arome postaju izraženije i prirodnije.

Koliko dugo treba stajati u hladnjaku?

Minimalno 30 minuta u hladnjaku, a idealno sat do dva. Ako smjesu ostavite preko noći, prije pečenja izvadite je iz hladnjaka barem 10 minuta ranije da se malo ugrije i razradi.

Ako vam smjesa postane previše gusta, jednostavno dodajte žlicu-dvije mlijeka. Pripremite smjesu navečer i ostavite je u hladnjaku preko noći. Ujutro ćete imati savršeno spremnu bazu za palačinke bez puno muke. 

Palačinke Palačinke (Foto: Unsplash)

Pročitajte naš recept za palačinke mekane kao duša koji je oduševio desetke tisuća čitatelja. 

U nastavku možete provjeriti recepte za najfinija punjena i preljeve za palačinke:

Domaći namaz od pistacija Imamo recept za domaći namaz od pistacija Umak od vanilije Spreman je za 10 minuta, a tako je kremast i lagan: Recept za domaći umak od vanilije Džem od šljiva Džem od šljiva s rumom uz koji palačinke postaju najtraženiji desert Džem od borovnica Samo tri sastojka: Najbrži recept za džem od borovnica Džem od jagoda Bez šećera i konzervansa: Najlakši recept za domaći džem od jagoda Džem od marelica Džem od marelica: Brzi recept koji će voljeti svaka palačinka Namaz od kokosa, lješnjaka i bijele čokolade Pripremite fini namaz od top tri sastojka, lako se sprema i brzo je gotov Palačinke Palačinke mekane kao duša: Recept koji uvijek uspijeva

Provjerite i naš popis recepata za slatke, slane i zdrave palačinke.