Na dan 6. veljače imendan slave Dore, a tim povodom donosimo nekoliko zanimljivosti o ovom lijepom ženskom imenu.

Dora Krupićeva, glavna junakinja romana "Zlatarovo zlato" Augusta Šenoe, bez sumnje je jedna od nama najpoznatijih Dora. Nekim roditeljima upravo je junakinja iz prvog Šenoina romana, ujedno i prvog hrvatskog povijesnog romana, bila inspiracija da svoje kćeri nazovu Dora.

Kao i Tea, ime Dora prvenstveno je oblik imena Dorote(j)a i Teodora, a oba ova imena grčkog porijekla imaju isto značenje - 'dar božji'. Nastala su od istih riječi, theos, što znači 'Bog', i riječi doron, što znači 'dar'. Dora može biti i kratki oblik imena Isidora.

Neka imena već su se istaknula kao najpopularnija Za djevojčice i dječake: 10 imena koja su već na listi najpopularnijih za 2021.

Bebe Lijepa i moćna: 20 imena za djevojčice i dječake koja imaju snažna značenja

Prema numerologiji, osobe koje nose ime Dora smatraju se veselima i dobrodušnima. Vole biti aktivne, a u svojim stavovima često su objektivne i racionalne.

Imaju liderske kvalitete i svojim pozitivnim ponašanjem u ljudima izazivaju osjećaj samopouzdanja. Mogu biti malo rezervirane u komunikaciji s nepoznatim ljudima, ali zato nemaju zadrške kada su među svojim najmilijima. Dore su jake i pouzdane te vrlo vrijedne.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju