"Kažeš mi da nisam poput ostalih djevojaka. Nešto u vezi s tom frazom - da moram biti drugačija od žena koje zovem sestrama samo da bih bila poželjna – tjera me da te odgurnem od sebe. Kao da bih trebala biti ponosna što si me odabrao, kao da bi trebalo biti olakšanje što misliš da sam bolja od njih."

Tako je pisala kanadska pjesnikinja Rupi Kaur. U današnjem vremenu ponekad je teško prepoznati proizlazi li individualnost i posebnost iz autentične želje za samoostvarenjem ili želje da se istakne iz mase i tako opet stekne društvena potvrda, pa njezine riječi rezoniraju s mnogima - naročito ženama.

Žensko rivalstvo opisala je Chimamanda Ngozi Adichie kada je rekla da ono počinje odgojem: učimo djevojčice da se "smanje", da ne teže prevelikim stvarima, da na druge djevojke gledaju kao konkurenciju.

Postoji i muško rivalstvo, no kod muškaraca je češće izražen osjećaj bratstva i "zbijanja redova" kada zagusti.

Upravo je zato i jedna od velikih pozitivnih promjena kojima svjedočimo u 21. stoljeću ta da se žene sve više počinju okretati jedna drugoj – ne iz inata, ne iz krivih pobuda. Već upravo zato da bi jedne u drugima pronašle inspiraciju, pružile si međusobnu podršku i izgradile svoj sigurni kutak u svijetu koji im nameće toliko očekivanja i odgovornosti, a koji zna biti vrlo usamljen.

Tu su vladine i nevladine organizacije, udruge, mali kolektivi, inicijative koje je pokrenula nekolicina entuzijastica poput poznate Gulabi Gang - skupine indijskih žena u ružičastom koje su nastale kao odgovor na obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama u ruralnim dijelovima Indije, gdje se žene ne pouzdaju u državne organe zaštite. 

Jedna od velikih pozitivnih promjena kojima svjedočimo u 21. stoljeću jest ta da se žene sve više počinju okretati jedna drugoj – ne iz inata, ne iz krivih pobuda

Ono što u posljednje vrijeme sve više uzima maha, a možda je previđeno u očima javnosti, jesu brojni oblici organiziranja žena oko "običnih" i svakodnevnih stvari.

To su aktivnosti i sadržaji u kojima je do sada uživala mješovita publika, a sada su oko njih formirana isključivo ženska društva. Ne radi distanciranja i odvajanja od muškaraca, već kao načina da se žene - naročito one koje smatraju da im je to potrebno – više posvete sebi, svojim prijateljicama, majkama i sestrama, svojoj vlastitoj ženstvenosti, i priušte si trenutak zabave i dokolice bez opterećenosti time što će muškarci i okolina misliti ili napraviti.

Posljednjih godina javljaju se putničke agencije koje organiziraju isključivo ženska putovanja, od kojih su neka posvećena "ženskim temama". Grupe žena osjećaju se sigurnije jedna s drugom, dijeleći troškove, sobe i intimu, a pritom imaju priliku upoznati žene iz drugih dijelova svijeta.

Taj vid putovanja organizira se i kako bi podupro lokalne žene, kao što su npr. žene koje rade u iranskim salonima ljepote, žene koje ugošćuju putnice u svojim privatnim kućama, gdje razmjenjuju recepte, savjete i priče iz svakodnevnog života… Debra Asberry i Janet Scalzo, vlasnice agencija za ženska putovanja, istaknule su kako je podrška koju si žene pružaju na putovanjima predivna. Povezujemo se, otvaramo jedna drugoj, isprobavamo nešto novo i izlazimo iz zone komfora zajedno. Čuvamo si leđa, dijelimo priče, smijemo se. Naša putovanja završavaju u prijateljstvima koja traju zauvijek, istaknula je Janet.

Tako sam sretna zbog tebe!

Kada je počeo rat u Ukrajini, žene diljem Europe i svijeta otvorile su na Facebooku grupe podrške za žene izbjeglice iz Ukrajine. Budući da su mnoge Ukrajinke doživjele neugodna iskustva i seksualno uznemiravanje tijekom adaptacije na svoje nove domove, takav oblik organiziranja trebao im je pomoći da se osjete sigurnima u ženskim rukama. Grupe poput Sestara suncokreta organizirale su smještaj, hranu i financijsku pomoć za ukrajinske djevojke, žene, samohrane majke i druge.

Gradeći svojevrsno "sestrinstvo i jedinstvo", postavljamo temelje za buduće generacije djevojaka i žena – da svoj život grade onako kako zaista žele, da u teškim trenucima jedna drugoj pruže ruku, a da se u pobjedi mogu okrenuti i vidjeti svoje prijateljice i sestre kako od srca poručuju: "Tako sam sretna zbog tebe!"

Od ženskih klubova koji promoviraju ženska druženja uz vino i knjige, preko grupa na Facebooku poput Are we dating the same guy? u kojima djevojke iz istih gradova stavljaju fotografije svojih partnera kako bi provjerile ima li on ljubavnicu i viđaju li se s istim čovjekom, pa sve do udruženja u kojima si žene doniraju perike za one koje su prošle kemoterapiju ili samo razmjenjuju iskustva i pružaju si podršku - moderno doba pružilo je kanale kojima se žene mogu bolje povezati i suosjećati jedna s drugom.

Takvo povezivanje i umrežavanje dokazano imaju brojne benefite za psihičko zdravlje i kvalitetu života: na taj način žene si osiguravaju rame za plakanje, obitelj koja im možda nedostaje, lijek za usamljenost, osjećaj pripadanja i osnaživanja, svrhu i zabavu u životu… - a sve to pozitivno se odražava i na fizičko zdravlje.

Izlazimo li konačno iz razdoblja u kojem se žene odgaja da se natječu za mušku pozornost i gledaju jedna na drugu poput vukova? Čini se i nadamo se da da.

Uostalom, dobra je vijest da na taj smjer možemo i same utjecati odabirom ponašanja i ophođenja jedna s drugom. Inspiraciju možemo pronaći svuda oko sebe. Spisateljica Valerie Robinson istaknula je tenisačice Venus i Serenu Williams kao primjer ženske i sestrinske ljubavi čak i kad se obje natječu za istu nagradu, na polju kojem su posvetile život.

Dan žena "Svijetu ne treba još muške energije, već ženskih kvaliteta. Vrijeme je da se svijet vrati vrijednostima nježnosti, skrbi i brige"

Zaista je teško stati nasuprot vlastitoj sestri, u borbi za pobjedu i svojih 15 minuta u povijesti. Jednom prilikom Serena je pobijedila i potrčala Venus u zagrljaj, a kamere su ulovile trenutak u kojem je Venus rekla sestri: Tako sam sretna zbog tebe! Valerie je tada shvatila kako joj nije bitno koja je pobijedila, već ljubav i sportski duh koji je u tom trenutku prevladao. Željela je da sestre Williams pobjede općenito, svuda i uvijek.

Gradeći na te načine svojevrsno "sestrinstvo i jedinstvo", postavljamo temelje za buduće generacije djevojaka i žena - da svoj život grade onako kako zaista žele, da u teškim trenucima jedna drugoj pruže ruku, a da se u pobjedi mogu okrenuti i vidjeti svoje prijateljice i sestre kako od srca poručuju: Tako sam sretna zbog tebe!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju