Spoj čokolade i torte mnogima je omiljeni desert, no ovakva slastica često je vrlo teška, zasitna i prepuna šećera i praznih kalorija. Želite li isprobati ekspresnu "light" verziju popularne slastice, napravite dijetalni čokoladni kolač.

 

Sastojci za čokoladni kolač:

1. skupina satojaka

  • 3/4 šalice brašna
  • 1 šalica šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)
  • 2 pune velike žlice kakaa u prahu (gorkog)
  • 1 mala žličica soli
  • 1 mala žličica prašak za peciva
  • 3/4 male žličice sode bikarbone

2. skupina sastojaka

  • 1 veliko jaje
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice vode

Priprema čokoladnog kolača:

1. Uzmite jednu šalicu veličine po želji i neka vam ona bude mjerica za sve sastojke, osim za one koji se mjere u žlicama. U zdjelu za miksanje stavite prvu skupinu sastojaka (brašno, šećer, kakao, sol, prašak za peciva i sodu bikarbonu).

2. U posebnoj posudi izmiješajte sastojke iz druge skupine, dodajte ih prvima te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.

3. Zagrijte pola šalice vode i kada zakuha dodajte je u smjesu te sve dobro izmiješajte.

4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, smjesu izlijte u kalup te pecite oko 30 do 40 minuta,

Kolač narežite na 12 kriški kada se ohladi i poslužite. Svaka kriška ima oko 200 kalorija pa tako možete lakše kontolirati unos kalorija.

Ako volite kolače s čokoladom inspirirajte se i ovim receptima: Recept za dunavske valove, kolač na kojem su odrasle generacije Recept za kakao-kolač s kremom od kokosa i bijele čokolade Čudo od čokolade: Recept za slasne kocke koje odmah nestaju s tanjura Za manje od 15 kuna: Recept za fine keksiće s čokoladom od samo tri sastojka

 

Dobar tek!