Galerija +5

To je bila kulinarska stipendija za koju su se mogli prijaviti svi mladi koji su voljni i željni znanja kulinarstva iz vanjskog svijeta. Ja sam odabrala École Ducasse, jaku prestižnu školu u Francuskoj, u kojoj nas sve namirnice, najskuplje i najkvalitetnije, uče od početka do kraja, od osnova do finalnih toucheva i finalnog proizvoda, koji zapravo na kraju i prodaje cijelu priču, kaže slastičarka Marina Levak u emisiji IN magazin.

Od osnova koje je usavršila u Francuskoj Marina sada razvija i osmišljava nove recepte. Trenutačno joj je Uskrs inspiracija pa njezine slastice odišu bojama i okusima proljeća.

Trenutačno joj je Uskrs inspiracija pa njezine slastice odišu bojama i okusima proljeća Foto: Screenshot IN magazin

U uskrsne kolače stavila sam lagane note lješnjaka, malinu, pistaciju, bijelu čokoladu, borovnicu. Uskrs je isto tako povezan s tim nekim nježnim pastelnim bojama, dodaje. Sama radi i makarone, svima dobro poznate francuske delicije.

Kada bi mogla usporediti zagorske kolače i ove francuske, na što bi pao izbor?

Jako teško je to usporediti zbog toga što su to neki tradicionalni kolači, mađarica, breskvice i slično, a s ove strane je to nešto modernije. U modernijem ljudi često traže tu neku prozračnost, kremoznost, da se osjete okusi. Ne kažem da se u domaćim ne osjete okusi, ali su to dvije različite stvari, objašnjava. I od svojih iz Zagorja nastoji nabavljati sastojke.

Omiljeni kolači u bojama proljeća Foto: Bisou Bisou Patisserie

Pogotovo ljeti kad bude svježe voće, to mi se najviše sviđa. Otvorite kutiju, zamirišu jagode, dodaje sa smiješkom. Iz Marininog kolača Very berry neće zamirisati jagode već borovnice. Jedan je od Marininih najpoznatijih i vizualno najatraktivnijih kolača.

Taj recept isprobavala sam pa sigurno 15-ak puta dok nisam dobila finalni okus. Nazvala sam ga 'Very berry', em što mu je to ime prikladno, a isto tako to je kolač od vanilije i borovnice, otkrila je u prilogu IN magazina. Njezini francuski deserti pričaju priču, od estetike do kombinacije okusa, i sada osvajaju Zagreb.

Ljudi prema francuskom slastičarstvu idu sa strahopoštovanjem. Ja mislim da ako netko želi naučiti kako se radi, pa idem odlučiti kako god da bude, poručuje. Marinin pokušaj zasigurno se isplatio.

A vi iskušajte i uskrsne recepte za kolače i torte u nastavku:

Znate li koji je najtraženiji kolač za Uskrs? Imamo recept - i još 26 drugih

Mileramka je dobila konkurenciju: Upoznajte njezinu praktičniju, ali jednako finu verziju

Prhki linceri: Obični keksići u novom ruhu koji će danima zadržati svježinu

Topi se u ustima: Pogledajte recept za najsočniju tortu od mrkve

Torta od čokolade i višanja koja će oboriti s nogu i vas i sve koji je probaju

Zaboravite cheesecake - karpati-torta je novi favorit za svaki vikend!