Breskvice su uvijek rado viđeni sitni kolačići na svakom blagdanskom stolu
Breskvice su uvijek rado viđeni sitni kolačići na svakom blagdanskom stolu (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Breskvice: Kolačići bez kojih ne može niti jedan blagdanski pladanj s kolačima

22-12-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Uvijek rado viđeni sitni kolačići na svakom slavljeničkom ili blagdanskom stolu zovu se (a i izgledaju baš kao prave) breskvice. Sigurno ste ih puno pojeli dosad, no kad ste ih posljednji put napravili?

Ovi sitni, slatki kolačići tako neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo i na sve one divne pladnjeve pune sitnih kolača koji bi krasili stolove na svim važnim obiteljskim okupljanjima ili proslavama. Gotovo pa da nije bilo svečanog događanja na kojem se nisu našle breskvice.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Prhke, mirisne i oku privlačne, breskvice bi vrlo često među prvima nestajale sa stola. Kad ste ih posljednji put napravili?

Istina, za njihovu pripremu treba odvojiti vremena, ali će svaka odvojena minuta i vaš trud biti višestruko nagrađeni kad ih probate i poslužite svojim najmilijima. Napravite breskvice prvom prilikom!

Sastojci za breskvice: 

  • 850 g glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ½ vrećice praška za pecivo

Za punjenje:

  • 3-4 žlice marmelade od marelica
  • nekoliko žlica mljevenih badema ili oraha
  • mrvice od izdubljenih breskvica
  • 2 žlice ruma

Za ukrašavanje:

  • 1 dl mlijeka
  • crvena prehrambena boja 
  • 3 žlice kristal šećera

Breskvice - priprema:

  1. U dublju posudu stavite jaja, šećer, mlijeko i ulje pa sve izradite električnim mikserom. Postupno dodajte brašno koje ste izmiješali s praškom za pecivo i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  2. Izvadite smjesu iz posude pa je na lagano pobrašnjenoj radnoj površini ručno izmijesite da dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna).
  3. Tako pripremljeno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 60 minuta.
  4. Izvadite tijesto i premijesite ga, oblikujte male kuglice pa ih složite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 15 minuta. Pazite da vam breskvice ne potamne. Pečene breskvice izvadite iz pećnice i ohladite.
  5. Ohlađene breskvice izdubite nožićem (s donje strane) pa od izdubljenih mrvica, badema ili oraha, ruma i marmelade napravite smjesu za punjenje.
  6. Napunite breskvice, spojite ih pa jedan kraj umočite u toplo mlijeko u koje ste dodali crvenu prehrambenu boju, a drugi kraj samo u toplo mlijeko pa uvaljajte u kristalni šećer (možete umočiti u boju s obje strane).
  7. Ostavite da breskvice odstoje neko vrijeme pa ih poslužite.

Ako tražite dodatne ideje za sitne kolačiće, naš su prijedlog jednostavni raspucanci s limunom, oduševit će vas i izgledom i okusom.

Jeste li već vidjeli ovaj recept za prhke kolačiće od badema? Umijesite ih i ispecite za tren, za njih vam ne treba ni puno vremena ni mikser.

Inspirirajte se i ostalim receptima za prhke kolačiće:

Vanilin kiflice Recept za prhke i prefine vanilin kiflice Husari Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima Prhki linzeri Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić Crveni raspucanci Red velvet raspucanci: Recept za keksiće koji izgledaju kao Božić na pladnju Čokoladni češeri Češeri: Na prvu svečani, a gotovi u tri jednostavna koraka Keksi s bademima Bez miksera i gnjavaže: Recept za prhke kekse od badema Raspuknuti keksići Brzi recept za prhke raspuknute keksiće Keksi baci di dama Najlakši recept za keksiće baci di dama nastale prema kraljevoj želji

Dobar tek!

 

Pročitaj još
Pročitaj još