Iako najviše volimo brzinske i jednostavne recepte, predblagdansko vrijeme rezervirano je za isprobavanje nešto svečanijih poslastica koje će oduševiti cijelu obitelj.
Kako bismo na trenutak napravili pauzu od blagdanskih kolača, bacili smo se u potragu slanog specijaliteta koji će ove godine uljepšati božićnu trpezu. Jedan takav pronašli smo na profilu blogerice Bojane Dimitrijević koja je s nama rado podijelila svoj recept.
Božićni vijenac izgleda fantastično, a Bojana kaže da je to najtraženiji recept na njezinom profilu. Mekano tijesto s bogatim nadjevom osvojit će i istančana nepca, a postupak izrade je puno jednostavniji, nego što izgleda.
Sastojci za božićni vijenac:
Za tijesto:
- Pola svježeg kvasca (ili jedna vrećica suhog)
- 1 žlica šećera
- 150 ml toplog mlijeka
- 1 žličica soli
- 2 jaja
- 5 žlica maslinova ulja
- 500 – 550 g brašna
Za nadjev:
- 50 g maslina
- 50 g kiselih krastavaca
- 50 g šunke
- 50 g sira
- 1 žlica suhog luka (neobavezno)
Za premaz:
- 1 žumanjak
- 1 žlica majoneze
Božićni vijenac – priprema:
- U većoj zdjeli pomiješajte toplo mlijeko, kvasac, šećer i ulje. Ostaviti desetak minuta pa dodati jaja i umutiti vilicom. Dodati prosijano brašno pa umijesiti tijesto. ako je previše mekano, dodati još malo brašna. Pokriti krpom i ostaviti 15 minuta.
- Sastojke za punjenje sitno nasjeckati i dobro promiješati.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto na jednu taknu koru u kružnom obliku.
- Nadjev rasporediti po cijeloj površini tijesta pa zarolati u klasičnu roladu. Po cijeloj dužini roladu prerezati na pola. Jednu polovicu, poput pletenice, ispreplesti s drugom pa napraviti krug.
- Pripremljenu roladu prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje. Pomiješati žumanjak i majonezu pa premazati vijenac.
- Peći 40 do 50 minuta na 170 stupnjeva. Pokriti folijom i krpom i ostaviti 10-ak minuta prije posluživanja.
Ovaj predivni i mekani vijenac pronašli smo na profilu njegova_žena_za_sva_vremena, a u nastavku se inspirirajte s još blagdanskih recepata.
Dobar tek!