Iako najviše volimo brzinske i jednostavne recepte, predblagdansko vrijeme rezervirano je za isprobavanje nešto svečanijih poslastica koje će oduševiti cijelu obitelj.

Galerija Slani božićni vijenac blogerice Bojane Dimitrijević - 4 Slani božićni vijenac blogerice Bojane Dimitrijević - 6 Slani božićni vijenac blogerice Bojane Dimitrijević - 5 +3 Dva dijela ispreplesti poput pletenice

Kako bismo na trenutak napravili pauzu od blagdanskih kolača, bacili smo se u potragu slanog specijaliteta koji će ove godine uljepšati božićnu trpezu. Jedan takav pronašli smo na profilu blogerice Bojane Dimitrijević koja je s nama rado podijelila svoj recept.

Božićni vijenac izgleda fantastično, a Bojana kaže da je to najtraženiji recept na njezinom profilu. Mekano tijesto s bogatim nadjevom osvojit će i istančana nepca, a postupak izrade je puno jednostavniji, nego što izgleda.

Sastojci za božićni vijenac:

Za tijesto:

  • Pola svježeg kvasca (ili jedna vrećica suhog)
  • 1 žlica šećera
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 1 žličica soli
  • 2 jaja
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 500 – 550 g brašna

Za nadjev:

  • 50 g maslina
  • 50 g kiselih krastavaca
  • 50 g šunke
  • 50 g sira
  • 1 žlica suhog luka (neobavezno)

Za premaz:

  • 1 žumanjak
  • 1 žlica majoneze

Božićni vijenac – priprema:

  1. U većoj zdjeli pomiješajte toplo mlijeko, kvasac, šećer i ulje. Ostaviti desetak minuta pa dodati jaja i umutiti vilicom. Dodati prosijano brašno pa umijesiti tijesto. ako je previše mekano, dodati još malo brašna. Pokriti krpom i ostaviti 15 minuta.
  2. Sastojke za punjenje sitno nasjeckati i dobro promiješati.
  3. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto na jednu taknu koru u kružnom obliku.
  4. Nadjev rasporediti po cijeloj površini tijesta pa zarolati u klasičnu roladu. Po cijeloj dužini roladu prerezati na pola. Jednu polovicu, poput pletenice, ispreplesti s drugom pa napraviti krug.
  5. Pripremljenu roladu prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje. Pomiješati žumanjak i majonezu pa premazati vijenac.
  6. Peći 40 do 50 minuta na 170 stupnjeva. Pokriti folijom i krpom i ostaviti 10-ak minuta prije posluživanja.

Slani božićni vijenac blogerice Bojane Dimitrijević - 2 Blagdanski vijenac blogerice Bojane Dimitrijević (Foto: Bojana Dimitrijević)

Ovaj predivni i mekani vijenac pronašli smo na profilu njegova_žena_za_sva_vremena, a u nastavku se inspirirajte s još blagdanskih recepata. 

S jednom smjesom možete napraviti sedam vrsti kolača Ma, genijalno! Recept za smjesu s kojom možete napraviti sedam vrsta kolača

Husari Isti okus, lakša priprema! Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Prhki linzeri Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić

Muffini s kokicama Mekani iznutra, hrskavi izvana: Recept za potpuno drugačije muffine s tajnim sastojkom

Medenjaci Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju