Obroci iz jednog lonca idealno su rješenje kada trebate nabrzaka smisliti neki ručak ili večeru, a nemate previše vremena ili volje za pripremu dugotrajnih recepata. Ne samo da je riječ o ukusnim jelima, već i o obrocima kod kojih zaprljate samo jedan lonac u cijelom procesu.

Postoje stotine različitih recepata za ručak ili večeru iz jednog lonca. Mi vam donosimo recept za finu tjesteninu s gljivama i lećom koja puca od proteina iako ne sadrži niti jedan gram mesa.

Tjestenina iz jednog lonca - sastojci:

  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 400 ml nasjeckane rajčice iz konzerve
  • 300 grama šampinjona
  • 300 grama sušene tjestenine po želji
  • 50 grama parmezana
  • 1 limenka leće od 400 grama
  • 1 crvena paprika
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje
  • začinsko bilje po želji

Tjestenina iz jednog lonca - priprema:

1. U većem loncu zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte luk nasjeckan na kockice.

2. Kad luk omekša, u lonac dodajte narezanu paprike i gljive i pirjajte nekoliko minuta.

3. Potom ubacite nasjeckani češnjak, promiješajte i pirjajte oko pola minute.

4. Podlijte smjesu u loncu s povrtnim temeljcem i rajčicom iz konzerve.

5. Ubacite tjesteninu i leću iz konzerve koju ste prethodno isprali i ocijedili od viška vode.

6. Posolite i popaprite pa poklopite lonac. Pripazite da se sva tjestenina nalazi pod tekućinom kako bi se skuhala jednoliko i do kraja.

7. Kuhajte 10 do 15 minuta dok se tjestenina termički ne obradi do kraja, uz povremeno miješanje da se smjesa ne bi zalijepila za dno lonca.

8. Na kraju kuhanja dodajte naribani parmezan i začinsko bilje po želji te poslužite toplo uz sezonsku salatu. 

Recept iz snova za najkremastiju tjesteninu s piletinom i povrćem iz jednog lonca

Najlakši recept za kremastu tjesteninu sa sirom koja se topi u ustima

Kremasto i tako fino: Brzi recept za ljetnu tjesteninu u umaku od paprike

Savjet plus:

U ovom receptu možete se poslužiti i crvenom suhom lećom koja se termički obrađuje najkraće od svih ostalih vrsta leće. Dodajte je u isto vrijeme kao i tjesteninu. Pripazite samo da ulijete više tekućine ako se odlučite za ovu opciju jer će sušena leća tijekom kuhanja „popiti“ dosta vode.

Ovo je vrlo fleksibilan recept koji vam dopušta da potrošite povrće koje je pri kraju roka trajanja. Umjesto gljiva možete dodati i mrkve, tikvice, patlidžan... što god poželite. Umjesto kuhane leće iz konzerve možete se poslužiti i već kuhanim grahom ili slanutkom.

Jelo na kraju začinite začinskim biljem po želji. Na raspolaganju vam je sve od svježih listića peršina, preko bosiljka do timijana.

Savršena za prvi dan proljeća! Recept za finu tjesteninu s povrćem i sirom

Kad ne znate što kuhati: Recept za najsočniju zapečenu tjesteninu s kobasicama

Ručak za 20-ak kuna: Recept za finu tjesteninu punu proteina

Recept za najkremastiju tjesteninu sa sirom pripremljenu u samo jednoj posudi

I bolje od bolonjeza: Recept za špagete s umakom za pizzu gotove u 20 minuta

Dobar tek!