Kombinacija svježe rajčice, mozzarelle, bosiljaka i maslinova ulja uvijek je pun pogodak, bez obzira na to pripremamo li ju kao glavno jelo ili kao dodatak mesu ili ribi.

Galerija

U nastavku donosimo kratku uputu kako caprese salatu pripremiti u obliku popularnog slatkiša koje će uljepšati blagdanski stol. Zanimljivo je da božićni štapići uopće nisu bili vezani za Božić, sve dok njemačko-švedski imigrant August Imgard nije došao u SAD i ondje jednu smreku ukrasio popularnim njemačkim slatkišima.

Božićna caprese salata Foto: Pavao Bobinac

Drugi izvori govore kako su slatki štapići nastali zbog oblika slova J koje označava Isusa (Jesus). U štapiću je bijela simbolizirala čistoću Isusova rođenja, a crvena krv koju je kasnije prolio za sve ljude.

Božićna salata – sastojci:

  • 1 kg rajčica
  • 400 g mozarelle
  • Bosiljak
  • Maslinovo ulje
  • Krekeri po želji
  • Borovnice po želji

Božićna salata – priprema:

  1. Rajčicu i mozzarellu narezati na kolute približno jednake veličine. Složiti u oblik božićnog slatkiša tako da naizmjence slažete kolut rajčice i kolut mozzarelle.
  2. Nakon što se salatu složili u željeni oblik, posolite, dodajte malo papra pa sve prelijte maslinovim ulje, i, po želji, dodajte svježi ili sušeni bosiljak.
  3. Salatu ohladite pa ukrasite po želji. Mi smo koristili krekere i borovnice, ali vi je možete poslužiti samostalno ili dodati bilo koju drugu namirnicu.
  4. Poslužite uz glavno jelo ili samostalno.

Božićna caprese salata Foto: Pavao Bobinac

U nastavku možete pronaći još zanimljivih ideja za jednostavne salate. 

Recept za hit salatu u obliku bundeve, tako je jednostavan Jeftini i brzi recept za osvježavajuću salatu s tjesteninom uz koju ne treba baš ništa drugo Vitaminska bomba: Recept za ukusnu salatu koja će vas držati sitima cijeli dan S tako dobrim preljevom: Laganu salatu s piletinom i fetom mogli bismo jesti cijelo ljeto Dvostruko više proteina, a isto kalorija: Recept za laganu salatu od tjestenine Ne može sočnije od ovog! Recept za prefina pileća prsa punjena sirom Fini ručak pun proteina koji se složi za manje od 10 minuta

Dobar tek!