Kombinacija svježe rajčice, mozzarelle, bosiljaka i maslinova ulja uvijek je pun pogodak, bez obzira na to pripremamo li ju kao glavno jelo ili kao dodatak mesu ili ribi.
U nastavku donosimo kratku uputu kako caprese salatu pripremiti u obliku popularnog slatkiša koje će uljepšati blagdanski stol. Zanimljivo je da božićni štapići uopće nisu bili vezani za Božić, sve dok njemačko-švedski imigrant August Imgard nije došao u SAD i ondje jednu smreku ukrasio popularnim njemačkim slatkišima.
Drugi izvori govore kako su slatki štapići nastali zbog oblika slova J koje označava Isusa (Jesus). U štapiću je bijela simbolizirala čistoću Isusova rođenja, a crvena krv koju je kasnije prolio za sve ljude.
Božićna salata – sastojci:
- 1 kg rajčica
- 400 g mozarelle
- Bosiljak
- Maslinovo ulje
- Krekeri po želji
- Borovnice po želji
Božićna salata – priprema:
- Rajčicu i mozzarellu narezati na kolute približno jednake veličine. Složiti u oblik božićnog slatkiša tako da naizmjence slažete kolut rajčice i kolut mozzarelle.
- Nakon što se salatu složili u željeni oblik, posolite, dodajte malo papra pa sve prelijte maslinovim ulje, i, po želji, dodajte svježi ili sušeni bosiljak.
- Salatu ohladite pa ukrasite po želji. Mi smo koristili krekere i borovnice, ali vi je možete poslužiti samostalno ili dodati bilo koju drugu namirnicu.
- Poslužite uz glavno jelo ili samostalno.
U nastavku možete pronaći još zanimljivih ideja za jednostavne salate.
Dobar tek!