Jedina, ali i ključna razlika u bijelim i klasičnim čupavcima jest u tome što umjesto tamne čokolade u glazuru dodajemo bijelu.

Kombinacija kokosa i bijele čokolade također je sjajan spoj i zato dajte priliku bijelim čupavcima, koji bi vam mogli postati još draži od klasičnih.

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 velikih žlica brašna
  • 4 velike žlice šećera
  • 1,5 dl ulja
  • pola praška za pecivo

Sastojci za glazuru:

  • 30 dag bijele čokolade
  • 4 dl mlijeka
  • 4 dl slatkog vrhnja
  • kokos

Bijeli čupavci - priprema:

  1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žumanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg. Mikserom povežite žumanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svjetložuta i kristali šećera se slabo primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
  2. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg. Naizmjence u žumanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve brašno i snijeg.
  3. Upalite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Veliki pravokutni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim ga temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.
  4. Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.
  5. Glazura i biskvit moraju se ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa namočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

Inspirirajte se i ostalim receptima s kokosom:

Raj u ustima! Recept za prefine palačinke s kokosom i bijelom čokoladom Kokos-torta s malinama: Kremasta slastica s manje kalorija koju nije problem pripremiti Desert koji paše ljeti i zimi: Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom Napravite domaće "bounty" praline: Recept za omiljen slatkiš od kokosa i čokolade Najlakši recept za čupavce, kolač bez kojeg ne prolazi niti jedan blagdan

Dobar tek!