Bolonjez je jedno od jela koje je omiljeno mnogima pa se na često nađe na našim tjednim jelovnicima. Ono što bolonjez čini posebno ukusnim bogati je povrtni umak, a ako ste spremni za ukusni preokret, recept koji vam donosimo mogao bi vam se jako svidjeti.

Bolonjez od gljiva, kraljica jeseni, savršena je alternativa tradicionalnom mesnom bolonjezu, bogat vlaknima i okusom.

Gljive dodaju zemljane note i mesnatu teksturu koja zadovoljava i one koji su navikli na klasične mesne verzije ovog jela.

Uz dodatak aromatičnih začina poput origana, bosiljka i dimljene paprike, dobit ćete bogate slojeve okusa u kojima će uživati cijela obitelj.

Bolonjez od gljiva - sastojci

  • 200 g šampinjona ili drugih gljiva po izboru (jako sitno nasjeckanih)
  •  jedan veći luk (sitno nasjeckan)
  • 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • jedna mrkva (naribana ili sitno nasjeckana)
  • 400 g pelata (konzervirane rajčice) ili 500 ml sjeckane rajčice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • žličica sušenog origana
  • žličica sušenog bosiljka
  • žličica dimljene paprike (po želji)
  • sol i papar po ukusu
  • 500 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • svježi peršin ili bosiljak za posluživanje (po želji)
  • tjestenina po izboru (špageti, tagliatelle, itd.)

Bolonjez od gljiva - priprema

  1. U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
    Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer, te pržite 5-7 minuta dok povrće ne omekša.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 1-2 minute dok ne zamiriši.
  3. Dodajte nasjeckane gljive u tavu i pržite dok ne ispuste tekućinu i lagano porumene, oko 5-7 minuta.
  4. Umiješajte rajčice iz konzerve, koncentrat rajčice, origano, bosiljak, dimljenu papriku (ako je koristite), sol i papar. Kuhajte sve zajedno oko 5 minuta.
  5. Umiješajte povrtni temeljac ili vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno miješajući, dok se svi okusi ne prožmu i umak ne zgusne.
  6. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i sačuvajte malo vode od kuhanja.
  7. Po potrebi dodajte još malo vode od tjestenine u umak kako bi dobio željenu konzistenciju.
  8. Poslužite bolonjez preliven preko tjestenine i pospite svježim peršinom ili bosiljkom po želji.

Dobar tek!

Proteinska tjestenina: Recept za fin ručak koji se radi bez grama mesa

Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa

Bombastični jesenski ručak: Gulaš od gljiva bez komadića mesa

Gotovo za 15 minuta: Slasne tortilje zbog kojih ćete zaboraviti na dostavu

Umak od gljiva uz koji će meso i(li) tjestenina biti još ukusniji

Keto lazanje: Recept za prefinu mesnu fantaziju koja ima 340 kalorija manje nego original