Bolonjez od gljiva
Bolonjez od gljiva (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Oduševljava teksturom i okusom: Probajte recept za drugačiji bolonjez

26-09-2024 Piše N.H.
komentari

Bolonjez je jedno od jela koje je omiljeno mnogima pa se na često nađe na našim tjednim jelovnicima. Ono što bolonjez čini posebno ukusnim bogati je povrtni umak, a ako ste spremni za ukusni preokret, recept koji vam donosimo mogao bi vam se jako svidjeti.

Bolonjez od gljiva, kraljica jeseni, savršena je alternativa tradicionalnom mesnom bolonjezu, bogat vlaknima i okusom.

Gljive dodaju zemljane note i mesnatu teksturu koja zadovoljava i one koji su navikli na klasične mesne verzije ovog jela.

Uz dodatak aromatičnih začina poput origana, bosiljka i dimljene paprike, dobit ćete bogate slojeve okusa u kojima će uživati cijela obitelj.

Bolonjez od gljiva - sastojci

  • 200 g šampinjona ili drugih gljiva po izboru (jako sitno nasjeckanih)
  •  jedan veći luk (sitno nasjeckan)
  • 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • jedna mrkva (naribana ili sitno nasjeckana)
  • 400 g pelata (konzervirane rajčice) ili 500 ml sjeckane rajčice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • žličica sušenog origana
  • žličica sušenog bosiljka
  • žličica dimljene paprike (po želji)
  • sol i papar po ukusu
  • 500 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • svježi peršin ili bosiljak za posluživanje (po želji)
  • tjestenina po izboru (špageti, tagliatelle, itd.)

Bolonjez od gljiva - priprema

  1. U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
    Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer, te pržite 5-7 minuta dok povrće ne omekša.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 1-2 minute dok ne zamiriši.
  3. Dodajte nasjeckane gljive u tavu i pržite dok ne ispuste tekućinu i lagano porumene, oko 5-7 minuta.
  4. Umiješajte rajčice iz konzerve, koncentrat rajčice, origano, bosiljak, dimljenu papriku (ako je koristite), sol i papar. Kuhajte sve zajedno oko 5 minuta.
  5. Umiješajte povrtni temeljac ili vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno miješajući, dok se svi okusi ne prožmu i umak ne zgusne.
  6. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i sačuvajte malo vode od kuhanja.
  7. Po potrebi dodajte još malo vode od tjestenine u umak kako bi dobio željenu konzistenciju.
  8. Poslužite bolonjez preliven preko tjestenine i pospite svježim peršinom ili bosiljkom po želji.
U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Dobar tek!

Slika nije dostupna Proteinska tjestenina: Recept za fin ručak koji se radi bez grama mesa

Varivo od slanutka i mahuna (ilustrativna fotografija) Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa

Gulaš od gljiva Bombastični jesenski ručak: Gulaš od gljiva bez komadića mesa

Brze tortilje s gljivama Gotovo za 15 minuta: Slasne tortilje zbog kojih ćete zaboraviti na dostavu

Umak od gljiva Umak od gljiva uz koji će meso i(li) tjestenina biti još ukusniji

Keto lazanje Keto lazanje: Recept za prefinu mesnu fantaziju koja ima 340 kalorija manje nego original

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još