Bolonjez od gljiva, kraljica jeseni, savršena je alternativa tradicionalnom mesnom bolonjezu, bogat vlaknima i okusom.
Gljive dodaju zemljane note i mesnatu teksturu koja zadovoljava i one koji su navikli na klasične mesne verzije ovog jela.
Uz dodatak aromatičnih začina poput origana, bosiljka i dimljene paprike, dobit ćete bogate slojeve okusa u kojima će uživati cijela obitelj.
Bolonjez od gljiva - sastojci
- 200 g šampinjona ili drugih gljiva po izboru (jako sitno nasjeckanih)
- jedan veći luk (sitno nasjeckan)
- 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- jedna mrkva (naribana ili sitno nasjeckana)
- 400 g pelata (konzervirane rajčice) ili 500 ml sjeckane rajčice
- 2 žlice maslinovog ulja
- žličica sušenog origana
- žličica sušenog bosiljka
- žličica dimljene paprike (po želji)
- sol i papar po ukusu
- 500 ml povrtnog temeljca ili vode
- 2 žlice koncentrata rajčice
- svježi peršin ili bosiljak za posluživanje (po želji)
- tjestenina po izboru (špageti, tagliatelle, itd.)
Bolonjez od gljiva - priprema
- U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer, te pržite 5-7 minuta dok povrće ne omekša. - Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 1-2 minute dok ne zamiriši.
- Dodajte nasjeckane gljive u tavu i pržite dok ne ispuste tekućinu i lagano porumene, oko 5-7 minuta.
- Umiješajte rajčice iz konzerve, koncentrat rajčice, origano, bosiljak, dimljenu papriku (ako je koristite), sol i papar. Kuhajte sve zajedno oko 5 minuta.
- Umiješajte povrtni temeljac ili vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno miješajući, dok se svi okusi ne prožmu i umak ne zgusne.
- Za to vrijeme skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i sačuvajte malo vode od kuhanja.
- Po potrebi dodajte još malo vode od tjestenine u umak kako bi dobio željenu konzistenciju.
- Poslužite bolonjez preliven preko tjestenine i pospite svježim peršinom ili bosiljkom po želji.
Dobar tek!