Ne možemo zamisliti uskrsni stol bez pince, omiljenog kolača koji tako dobro paše uz kavu ili čaj. Iako danas pincu možemo kupiti u gotovo svakoj trgovini, nekako je poseban doživljaj kad zasučemo rukave i napravimo je sami.

Galerija

Kako bismo uobičajenom recepti dodali sasvim novu notu, u pincu smo ovog Uskrsa ubacili kap džina – najpopularnijeg alkoholnog pića kojim ćemo začiniti i ove blagdane. U nastavku pročitajte recept za genijalnu kombinaciju koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Količine su dovoljne za dvije pince – jednu sa šećernim preljevom od džin-tonika, a drugu s granuliranim šećerom s džin tonikom.

Džin-tonik pinca Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio

Pinca s džin-tonikom – sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 40 g svježeg kvasca
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 75 g šećera
  • 50 g meda
  • 1 mahuna vanilije
  • fino naribana korica 2 limuna
  • fino naribana korica 1 naranče
  • 1 žlica kruškovca
  • 1 žlica džina
  • 1 žlica ruma
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 50 g svinjske masti sobne temperature

Pinca s džin-tonikom – priprema:

  1. Prije pripreme pince ostavite sve sastojke neko vrijeme van hladnjaka kako bi postigli sobnu temperaturu. Kvasac otopite u 100 ml mlijeka, dodajte malo brašna, 2 do 3 žlice od ukupne količine i žličicu šećera.
  2. U zdjeli ostavite sve ostale sastojke pa dodajte kvasac koji je proradio. Prvo mikserom s nastavcima za tijesto, pa onda rukama razradite u glatko, mekano tijesto koje potom ostavite najmanje sat vremena na toplom kako bi se diglo i udvostručilo.
  3. Udvostručeno tijesto potom zamijesite još jednom pa ga pustite neka se opet diže oko sat, dva.
  4. Podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte loptice te ih ponovno stavite na toplo do pola sata da se malo dignu.
  5. Potom ih zarežite škarama po sredini kako bi napravili oblik križa, premažite ih razmućenim jajetom u koje ste dodali žlicu vode te pospite granuliranim šećerom (za koji vam donosimo recept u nastavku).
  6. Stavite ih peći u pećnicu na 160 stupnjeva oko 25 minuta. Nakon toga provjerite štapićem tza ražnjić jesu li pečene. Gotove su kada je štapić suh.
  7. Ako niste koristili granulirani šećer pincu nakon pečenja, kada se ohladi, možete ukrasiti i šećernim sirupom koji smo napravili s džin-tonikom.

Sastojci za preljev od džin-tonika:

  • 30 ml džina
  • 2 dcl tonika
  • Korica limuna
  • 2 žlice šećera
  • 3 žlice šećera u prahu

Priprema preljeva od džin-tonika:

  1. Stavite kuhati džin- tonik. Gulilicom za povrće ogulite koricu limuna i dodajte ju u lončić. Kuhajte par minuta kako bi alkohol ispario.
  2. Potom izvadite koricu limuna i narežite ju na tanke trakice.
  3. Preostali sirup ohladite te napravite sirup dodavajući žlicu po žlicu ohlađenog sirupa u 3 žlice šećera u prahu dok ne dobijete željenu konzistenciju sirupa.
  4. Preljevom od džin tonika prelijte preko ohlađene pince i ukrasite trakicama korice limuna.
  5. Preostali sirup spremite i koristite ga za koktele ili slastice.

Sastojci za granulirani šećer sa džin-tonikom:

  • 6 i pol žlica šećera u prahu
  • Žlica džina
  • 2 žlice tonika

Priprema granuliranog šećera sa džin-tonikom:

  1. Pomiješajte sve sastojke i od njih zamijesite smjesu nalik plastelinu.
  2. Na pleh stavite papir za pečenje pa na njemu naribajte smjesu na krupniji ribež i stavite pećnicu grijati na 50 °C.
  3. Šećer stavite u pećnicu pa ju ugasite i ostavite šećer u njoj oko 5 do 6 sati (ili preko noći) kako bi se osušio.
  4. Nakon toga, ako je potrebno, razmrvite ga u željene komadiće te njima ukrasite pincu, a ostatak pohranite u staklenu teglicu.

Džin-tonik pinca Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio

U nastavku pronađite još uskrsnih recepata. 

Dobar tek, živjeli i sretan Uskrs!

Mirisna pinca: Brz i jednostavan recept za najpoznatiji uskrsni kolač Recept za pincu star 100 godina koji odolijeva novim verzijama Ovog Uskrsa probajte nešto drugačije: Recept za mekane zečiće gotove za čas Prhki linceri: Obični keksići u novom ruhu koji će danima zadržati svježinu Recept za kremastu tortu stvorenu za Uskrs, ali i za svaku priliku