Ne možemo zamisliti uskrsni stol bez pince, omiljenog kolača koji tako dobro paše uz kavu ili čaj. Iako danas pincu možemo kupiti u gotovo svakoj trgovini, nekako je poseban doživljaj kad zasučemo rukave i napravimo je sami.
Kako bismo uobičajenom recepti dodali sasvim novu notu, u pincu smo ovog Uskrsa ubacili kap džina – najpopularnijeg alkoholnog pića kojim ćemo začiniti i ove blagdane. U nastavku pročitajte recept za genijalnu kombinaciju koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Količine su dovoljne za dvije pince – jednu sa šećernim preljevom od džin-tonika, a drugu s granuliranim šećerom s džin tonikom.
Pinca s džin-tonikom – sastojci:
- 500 g brašna
- 1 žličica soli
- 40 g svježeg kvasca
- 100 ml mlakog mlijeka
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 75 g šećera
- 50 g meda
- 1 mahuna vanilije
- fino naribana korica 2 limuna
- fino naribana korica 1 naranče
- 1 žlica kruškovca
- 1 žlica džina
- 1 žlica ruma
- 50 g maslaca sobne temperature
- 50 g svinjske masti sobne temperature
Pinca s džin-tonikom – priprema:
- Prije pripreme pince ostavite sve sastojke neko vrijeme van hladnjaka kako bi postigli sobnu temperaturu. Kvasac otopite u 100 ml mlijeka, dodajte malo brašna, 2 do 3 žlice od ukupne količine i žličicu šećera.
- U zdjeli ostavite sve ostale sastojke pa dodajte kvasac koji je proradio. Prvo mikserom s nastavcima za tijesto, pa onda rukama razradite u glatko, mekano tijesto koje potom ostavite najmanje sat vremena na toplom kako bi se diglo i udvostručilo.
- Udvostručeno tijesto potom zamijesite još jednom pa ga pustite neka se opet diže oko sat, dva.
- Podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte loptice te ih ponovno stavite na toplo do pola sata da se malo dignu.
- Potom ih zarežite škarama po sredini kako bi napravili oblik križa, premažite ih razmućenim jajetom u koje ste dodali žlicu vode te pospite granuliranim šećerom (za koji vam donosimo recept u nastavku).
- Stavite ih peći u pećnicu na 160 stupnjeva oko 25 minuta. Nakon toga provjerite štapićem tza ražnjić jesu li pečene. Gotove su kada je štapić suh.
- Ako niste koristili granulirani šećer pincu nakon pečenja, kada se ohladi, možete ukrasiti i šećernim sirupom koji smo napravili s džin-tonikom.
Sastojci za preljev od džin-tonika:
- 30 ml džina
- 2 dcl tonika
- Korica limuna
- 2 žlice šećera
- 3 žlice šećera u prahu
Priprema preljeva od džin-tonika:
- Stavite kuhati džin- tonik. Gulilicom za povrće ogulite koricu limuna i dodajte ju u lončić. Kuhajte par minuta kako bi alkohol ispario.
- Potom izvadite koricu limuna i narežite ju na tanke trakice.
- Preostali sirup ohladite te napravite sirup dodavajući žlicu po žlicu ohlađenog sirupa u 3 žlice šećera u prahu dok ne dobijete željenu konzistenciju sirupa.
- Preljevom od džin tonika prelijte preko ohlađene pince i ukrasite trakicama korice limuna.
- Preostali sirup spremite i koristite ga za koktele ili slastice.
Sastojci za granulirani šećer sa džin-tonikom:
- 6 i pol žlica šećera u prahu
- Žlica džina
- 2 žlice tonika
Priprema granuliranog šećera sa džin-tonikom:
- Pomiješajte sve sastojke i od njih zamijesite smjesu nalik plastelinu.
- Na pleh stavite papir za pečenje pa na njemu naribajte smjesu na krupniji ribež i stavite pećnicu grijati na 50 °C.
- Šećer stavite u pećnicu pa ju ugasite i ostavite šećer u njoj oko 5 do 6 sati (ili preko noći) kako bi se osušio.
- Nakon toga, ako je potrebno, razmrvite ga u željene komadiće te njima ukrasite pincu, a ostatak pohranite u staklenu teglicu.
U nastavku pronađite još uskrsnih recepata.
Dobar tek, živjeli i sretan Uskrs!