Tradicionalni kolači uvijek su najbolja opcija, a recept koji donosimo u nastavku spoj je modernog okusa s tradicionalnom recepturom, stoga biste mu mogli dati priliku ovoga vikenda.

Radi se o kolaču Tri leće, mekanom kolaču kojemu tepaju da je savršen i najsočniji na svijetu. Spužvasti biskvit natopljen je s tri vrste mlijeka (tako je dobio i naziv), a naša varijanta je nešto jednostavnija, i tu u kombinaciji s pistacijama.

Tri leće s pistacijom – sastojci:

  • 6 jaja
  • 150 g šećera vanilin šećer
  • 150 g brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 800 ml mlijeka + 6 žlica šećera
  • žlica kreme od pistacije + žlica slatkog vrhnja
  • 90 g usitnjenih pistacija

Tri leće s pistacijom – priprema:

  1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
  2. 6 bjelanjaka umutite u čvrsti snijeg, dodati 150 g šećera i vanilin šećer pa mutiti sve dok se šećer ne otopi.
  3. Dodavati jedan po jedan žumanjak, mutiti najmanjom brzinom.
  4. Pomiješati 150 g brašna i pola vrećice praška za pecivo pa polako dodati u smjesu s jajima, smjesa mora biti prozračna.
  5. Izliti u kalup dimenzija 20 puta 30 cm pa peći oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
  6. Biskvit prohladiti pa izvaditi iz pleha.
  7. U pleh sipati 500 ml slatkog vrhnja, vratiti koru u pleh na to vrhnje, zaliti s 800 ml mlijeka koje ste pomiješali sa šest žlica šećera.
  8. Kremu od pistacija razmutiti s malo mlijeka pa premazati preko natopljenog biskvita.
  9. Ukrasiti s komadićima pistacije.

Ako tražite recepte za jednostavne, tradicionalne, kremaste kolače, torte od sira, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 recepata na jednom mjestu. 

Recept za Tri leće s pistacijama s nama je podijelila gastro-blogerica Renata iz Budve, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu detaljzivota te u nastavku. 

Tri leće: Recept za biskvitni kolač kojem tepaju da je najsočniji na svijetu Smutite ga brzo i pojedite još brže: Kolač koji slavi sočne i neodoljive jagode Recept za sočni kolač koji radimo kad nemamo puno vremena, a želimo nešto baš fino Recept za sočne kocke s jogurtom u koje ne ide ni zrno šećera Bez jaja i mlijeka: Recept za posni kolač s višnjama Jednostavni kolač s jabukama toliko je mekan da se topi u ustima Brzi kolač s marelicama: Recept "na čaše" s kojim ne možete pogriješiti Čudo koliko je dobar! Domaći sladoled od pistacije i maline za koji vam ne treba aparat

Dobar tek!