Ljeto nam daruje ukusne plodove zemlje, ali oni kratko traju, stoga ih je najbolje pospremiti u teglice pa u njima uživati tijekom cijele godine.
Sočne rajčice mnogima su omiljeno ljetno voće, a nema ništa ljepše nego jela pripremiti s domaćim umakom koji miriše na ljeto. Stoga s vama dijelimo recept za domaću šalšu od rajčice koji će obogatiti razna jela u mjesecima koju su pred nama.
Radi se o provjerenom receptu za zimnicu koja se lako sprema, a treba tek nekoliko lako dostupnih namirnica.
Umak od rajčice – sastojci:
- 10 kg rajčice
- 2 glavice luka
- 4 žlice soli
- 5 žlica šećera
Umak od rajčice – priprema:
- Rajčice operite, očistite i narežite na komade.
- Luk očistite i narežite na četvrtine.
- Rajčicu i luk stavite u duboku posudu, dodajte sol i šećer (količinu po vašem ukusu) pa kuhajte oko tri sata na laganoj vatri. Što se duže kuha, bit će gušća.
- Nakon tri sata kuhanja, kora će se sasvim odvojiti od rajčice.
- Štapnim mikserom izmiksajte smjesu, a potom procijedite kroz sitno sito kako biste se riješili ostataka kore i koštica. Ako vam ne smetaju koštice, ovaj korak možete preskočiti.
- Procijeđeni umak vratite na vatru i pustite neka još jednom zakuha.
- Pomoću lijevka ulijte vrući umak u tople staklene boce.
- Tegle položite na poklopac (okrenite naopako) pa pustite da se umak tako ohladi.
Provjerite i naš recept za domaći ajvar.
U nastavku možete pronaći još recepata za zimnicu.
Šalša
Foto: Living4media