Ljeto nam daruje ukusne plodove zemlje, ali oni kratko traju, stoga ih je najbolje pospremiti u teglice pa u njima uživati tijekom cijele godine.

Sočne rajčice mnogima su omiljeno ljetno voće, a nema ništa ljepše nego jela pripremiti s domaćim umakom koji miriše na ljeto. Stoga s vama dijelimo recept za domaću šalšu od rajčice koji će obogatiti razna jela u mjesecima koju su pred nama.

Radi se o provjerenom receptu za zimnicu koja se lako sprema, a treba tek nekoliko lako dostupnih namirnica.

Umak od rajčice – sastojci:

  • 10 kg rajčice
  • 2 glavice luka
  • 4 žlice soli
  • 5 žlica šećera

Umak od rajčice – priprema:

  1. Rajčice operite, očistite i narežite na komade.
  2. Luk očistite i narežite na četvrtine.
  3. Rajčicu i luk stavite u duboku posudu, dodajte sol i šećer (količinu po vašem ukusu) pa kuhajte oko tri sata na laganoj vatri. Što se duže kuha, bit će gušća. 
  4. Nakon tri sata kuhanja, kora će se sasvim odvojiti od rajčice.
  5. Štapnim mikserom izmiksajte smjesu, a potom procijedite kroz sitno sito kako biste se riješili ostataka kore i koštica. Ako vam ne smetaju koštice, ovaj korak možete preskočiti.
  6. Procijeđeni umak vratite na vatru i pustite neka još jednom zakuha.
  7. Pomoću lijevka ulijte vrući umak u tople staklene boce.
  8. Tegle položite na poklopac (okrenite naopako) pa pustite da se umak tako ohladi.

Provjerite i naš recept za domaći ajvar. 

U nastavku možete pronaći još recepata za zimnicu. 

Šalša Foto: Living4media

Jednostavan recept za kiseljenje krastavaca Bez adtiva: Jednostavan recept za pekmez od smokvi Samo tri sastojka: Najbrži recept za džem od borovnica Džem od marelica: Brzi recept koji će voljeti svaka palačinka Bez šećera i konzervansa: Najlakši recept za domaći džem od jagoda