Tražite recept za brz i ukusan desert napravljen od namirnica za koje nećete morati potrošiti pravo malo bogatstvo? Onda inspiraciju za pečenje potražite u jednom dobrom starom receptu.

Zlevanka, zlevka ili bazlamača samo su neki su od naziva za starinski kolač koji se radi od kukuruznog brašna. Postoje razne varijante zlevanke, od one sa sirom do varijanti s pekmezom i orasima, ali mi vam danas donosimo recept za onu najjednostavniju.

Kukuruzna zlevanka - sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 350 g kukuruznog brašna
  • 4 dcl mlijeka
  • 2 dcl ulja
  • 1 prašak za pecivo

Kukuruzna zlevanka - sastojci:

  1. Protvan po želji (okrugli ili pravokutni) premažite uljem ili maslacem i pospite s malo kukuruznog brašna. Upalite pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
  2. U kukuruzno brašno umiješajte prašak za pecivo i stavite ga na stranu.
  3. Razlupajte jaja, ubacite ih u posudu za miksanje i dodajte šećer. Miksajte 2-3 minute dok ne dobijete glatku, gustu i svijetlu smjesu. Potom u nju pomalo dodajte ulje i miksajte na najmanjoj brzini.
  4. U dobivenu smjesu ubacite kukuruzno brašno, dobro promiješajte i onda smjesu ulijte u protvan. Stavite ga u zagrijanu pećnicu i pecite između 20 i 30 minuta. Kolač je gotov kad na površini poprimi zlatno-žutu boju i kad se odvoji od rubova protvana.

Inspirirajte se ostalim finim i jednostavnim kolačima:

Kolač s jabukama, grizom i orasima Recept za kolač "na čaše" s jabukama, grizom i orasima Kolač od jogurta Uspije baš svima: Recept za najbrži kolač od jogurta "na čaše" Čokoladni brownie s batatom Recept za brzi čokoladni kolač koji vam ni dijeta neće zabraniti

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju