Zlevanka, zlevka ili bazlamača samo su neki su od naziva za starinski kolač koji se radi od kukuruznog brašna. Postoje razne varijante zlevanke, od one sa sirom do varijanti s pekmezom i orasima, ali mi vam danas donosimo recept za onu najjednostavniju.
Kukuruzna zlevanka - sastojci:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 350 g kukuruznog brašna
- 4 dcl mlijeka
- 2 dcl ulja
- 1 prašak za pecivo
Kukuruzna zlevanka - sastojci:
- Protvan po želji (okrugli ili pravokutni) premažite uljem ili maslacem i pospite s malo kukuruznog brašna. Upalite pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
- U kukuruzno brašno umiješajte prašak za pecivo i stavite ga na stranu.
- Razlupajte jaja, ubacite ih u posudu za miksanje i dodajte šećer. Miksajte 2-3 minute dok ne dobijete glatku, gustu i svijetlu smjesu. Potom u nju pomalo dodajte ulje i miksajte na najmanjoj brzini.
- U dobivenu smjesu ubacite kukuruzno brašno, dobro promiješajte i onda smjesu ulijte u protvan. Stavite ga u zagrijanu pećnicu i pecite između 20 i 30 minuta. Kolač je gotov kad na površini poprimi zlatno-žutu boju i kad se odvoji od rubova protvana.
Inspirirajte se ostalim finim i jednostavnim kolačima:
Dobar tek!