U nastavku možete pronaći recept.
Cheesecake sa smokvama - sastojci:
za podlogu:
- 200 g petit keksa keksa
- 100 g maslaca
za kremu:
- 500 g krem sira ili sirnog namaza
- 200 g kiselog vrhnja
- 150 g šećera
- 3 jaja
za smokve:
- 8–10 svježih smokava (zrele, mekane)
- 2 žlice šećera
Cheesecake sa smokvama - priprema:
- Operite i prerežite smokve na pola. Stavite ih u plitku tavu, dodajte šećer i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 5 minuta dok se šećer ne otopi i smokve lagano omekšaju. Maknite s vatre i ohladite.
- Keks sameljite u blenderu ili multipraktiku. Dodajte otopljeni maslac i kratko izmiksajte da se poveže. Kalup dobro premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje. Utisnite smjesu keksa na dno i oko 2–3 cm uz rub kalupa. Stavite u zamrzivač dok pripremate kremu.
- U posudi mikserom pomiješajte krem sir, kiselo vrhnje, šećer i jaja dok ne dobijete glatku smjesu. Izvadite podlogu iz zamrzivača. Prelijte polovicu kreme, složite polovicu smokava pa dodajte ostatak kreme i na vrh preostale smokve.
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Stavite kalup s tortom na srednju rešetku, a na donju rešetku stavite posudu s vodom. Pecite oko 60 minuta, dok rubovi ne poprime zlatnu boju, a sredina se učvrsti.
- Isključite pećnicu i ostavite tortu unutra da se hladi 1 sat. Potom izvadite i pustite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
- Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 12 sati, a idealno 24 sata prije posluživanja.
Dobar tek!

Provjerite i naš recept za domaću marmeladu od smokve.
Ako ste ljubiteljica torti od sira, pročitajte naš bogati popis recepata za cheesecake.
Ako još uvijek niste pronašli ono što tražite, inspirirajte se i našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Dobar tek!