Cheesecake sa smokvama
Cheesecake sa smokvama (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

I miris i okus ljeta: Finiji cheesecake nećete pripremiti, donosimo recept

16-08-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako volite cheesecake, ali želite nešto posebno, ovaj kolač sa svježim smokvama je pravi ljetni desert. Kremasta smjesa od sira, mirisne zrele smokve i hrskava podloga od keksa stvaraju savršenu kombinaciju. Jednom kad ga probate, teško ćete se vratiti na obični cheesecake.

U nastavku možete pronaći recept.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Cheesecake sa smokvama - sastojci:

za podlogu:

  • 200 g petit keksa keksa
  • 100 g maslaca

za kremu:

  • 500 g krem sira ili sirnog namaza
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 150 g šećera
  • 3 jaja

za smokve:

  • 8–10 svježih smokava (zrele, mekane)
  • 2 žlice šećera

Cheesecake sa smokvama - priprema:

  1. Operite i prerežite smokve na pola. Stavite ih u plitku tavu, dodajte šećer i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 5 minuta dok se šećer ne otopi i smokve lagano omekšaju. Maknite s vatre i ohladite.
  2. Keks sameljite u blenderu ili multipraktiku. Dodajte otopljeni maslac i kratko izmiksajte da se poveže. Kalup dobro premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje. Utisnite smjesu keksa na dno i oko 2–3 cm uz rub kalupa. Stavite u zamrzivač dok pripremate kremu.
  3. U posudi mikserom pomiješajte krem sir, kiselo vrhnje, šećer i jaja dok ne dobijete glatku smjesu. Izvadite podlogu iz zamrzivača. Prelijte polovicu kreme, složite polovicu smokava pa dodajte ostatak kreme i na vrh preostale smokve.
  4. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Stavite kalup s tortom na srednju rešetku, a na donju rešetku stavite posudu s vodom. Pecite oko 60 minuta, dok rubovi ne poprime zlatnu boju, a sredina se učvrsti.
  5. Isključite pećnicu i ostavite tortu unutra da se hladi 1 sat. Potom izvadite i pustite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
  6. Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 12 sati, a idealno 24 sata prije posluživanja.

Dobar tek!

Cheesecake sa smokvama Cheesecake sa smokvama (Foto: Midjourney)

Provjerite i naš recept za domaću marmeladu od smokve. 

Ako ste ljubiteljica torti od sira, pročitajte naš bogati popis recepata za cheesecake.

Ako još uvijek niste pronašli ono što tražite, inspirirajte se i našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Cheesecake s džin-tonikm Bez pečenja: Recept za cheesecake s džin-tonikom stvoren... ma za svaku priliku!

Lagana torta s malinama i jogurtom (ilustrativna fotografija) Bolja od cheesecakea? Lagana torta s malinama i jogurtom gotova za 15 minuta

Cheesecake s bananom Bez pečenja: Imamo recept za cheesecake s bananom, jednostavnijeg nema

Baskijski cheesecake Recept za baskijski cheesecake, mnogima najfiniju verziju torte od sira bez podloge

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još