Cheesecake sa smokvama
Cheesecake sa smokvama (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

I miris i okus ljeta: Finiji cheesecake nećete pripremiti, donosimo recept

16-08-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako volite cheesecake, ali želite nešto posebno, ovaj kolač sa svježim smokvama je pravi ljetni desert. Kremasta smjesa od sira, mirisne zrele smokve i hrskava podloga od keksa stvaraju savršenu kombinaciju. Jednom kad ga probate, teško ćete se vratiti na obični cheesecake.

U nastavku možete pronaći recept.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi

Cheesecake sa smokvama - sastojci:

za podlogu:

  • 200 g petit keksa keksa
  • 100 g maslaca

za kremu:

  • 500 g krem sira ili sirnog namaza
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 150 g šećera
  • 3 jaja

za smokve:

  • 8–10 svježih smokava (zrele, mekane)
  • 2 žlice šećera

Cheesecake sa smokvama - priprema:

  1. Operite i prerežite smokve na pola. Stavite ih u plitku tavu, dodajte šećer i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 5 minuta dok se šećer ne otopi i smokve lagano omekšaju. Maknite s vatre i ohladite.
  2. Keks sameljite u blenderu ili multipraktiku. Dodajte otopljeni maslac i kratko izmiksajte da se poveže. Kalup dobro premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje. Utisnite smjesu keksa na dno i oko 2–3 cm uz rub kalupa. Stavite u zamrzivač dok pripremate kremu.
  3. U posudi mikserom pomiješajte krem sir, kiselo vrhnje, šećer i jaja dok ne dobijete glatku smjesu. Izvadite podlogu iz zamrzivača. Prelijte polovicu kreme, složite polovicu smokava pa dodajte ostatak kreme i na vrh preostale smokve.
  4. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Stavite kalup s tortom na srednju rešetku, a na donju rešetku stavite posudu s vodom. Pecite oko 60 minuta, dok rubovi ne poprime zlatnu boju, a sredina se učvrsti.
  5. Isključite pećnicu i ostavite tortu unutra da se hladi 1 sat. Potom izvadite i pustite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
  6. Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 12 sati, a idealno 24 sata prije posluživanja.

Dobar tek!

Cheesecake sa smokvama Cheesecake sa smokvama (Foto: Midjourney)

Provjerite i naš recept za domaću marmeladu od smokve. 

Ako ste ljubiteljica torti od sira, pročitajte naš bogati popis recepata za cheesecake.

Ako još uvijek niste pronašli ono što tražite, inspirirajte se i našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Cheesecake s džin-tonikm Bez pečenja: Recept za cheesecake s džin-tonikom stvoren... ma za svaku priliku!

Lagana torta s malinama i jogurtom (ilustrativna fotografija) Bolja od cheesecakea? Lagana torta s malinama i jogurtom gotova za 15 minuta

Cheesecake s bananom Bez pečenja: Imamo recept za cheesecake s bananom, jednostavnijeg nema

Baskijski cheesecake Recept za baskijski cheesecake, mnogima najfiniju verziju torte od sira bez podloge

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još