Uz mnogobrojne vrste inovativnih modernih podnih obloga ona koja i dalje prednjači u izboru za opremanje doma brojnih esteta je parket. Svoju dugovječnost na sceni prije svega duguje funkcionalnosti, kvaliteti i dugom vijeku trajanja. Koju vrstu parketa odabrati i kako ga održavati pomogli su nam otkriti stručnjaci

Funkcionalan, atraktivan i dugotrajan parket svakom domu daje toplinu i naglašava estetiku unutarnjeg uređenja zbog čega je i dalje vodeći na listi najkorištenijih podnih obloga.

>>Boja za školsku ploču: Najjeftinija ideja za uređenje doma

Vrste i prednosti parketa
Klasični, mozaik ili rustik varijacija na temu je mnogo, a prednosti parketa kao najpopularnije podne obloge prije svega su dugačak vijek trajanja, jednostavno održavanje i mogućnost uklapanju u sve stilove uređenja, osim toga parket prostoru daju punoću i toplinu.

Funkcionalan, atraktivan i dugotrajan parket svakom domu daje toplinu i naglašava estetiku unutarnjeg uređenja

>>5 najpopularnijih stilova uređenja doma

Onaj za koji se valja odlučiti ovisi o vrsti i namjeni prostora, kvaliteti, udobnosti i izolaciji te naravno o cijeni. Posebno traženi u posljednje vrijeme su rustik parketi koji se postavljaju na suhu podlogu bez velikih intervencija majstora zbog čega su izuzetno popularni.

Cijena i klase parketa
Parketi se rade u određenim klasama koje odgovaraju kriteriju kvalitete o čemu ovisi njihova cijena. Dvije osnovne klase su čista koja ne dozvoljava nikakve deformacije dok drugu skupinu čine površine drveta koje na sebi imaju greške, naime takve su poželjne jer odgovaraju prirodnom izgledu drveta i lako se uklapaju u vintage prostore.

Održavanje parketa
Nakon ugradnje parket je jedinstveni dio prostora, a s obzirom na prirodnu tvorevinu od koje je sazdan njegovo održavanje je neophodno. Osim estetskog značaja njegovanje produžuje vijek  trajanja parketa.

Tretiranje parketa ovisi o površini koja je ili premazana lakom ili je uljna. Ako je površina lakirana nakon nekog vremena oštećenja se lako uklanjaju brušenjem površine i novim slojem laka. Dok je kod uljnih parketa oštećenja moguće ukloniti poliranjem uz određena sredstva koja se miješaju s vodom i s kojima je površinu potrebno tek očistiti i nahraniti drvo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju