S malo vremena i osnovnih sastojaka možete pripremiti cijelu zalihu mekanih njoka koji se savršeno slažu s bilo kojim umakom — od klasičnog maslaca i kadulje do bogatog bolonjeza.
U nastavku pročitajte recept za domaće njoke.
Recept za domaće njoke - sastojci:
- 1 kg starog crvenog krumpira (nikako mladog)
- 300 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
- 1 jaje
- 1 velika žlica rastopljenog maslaca
Recept za domaće njoke - priprema:
- Krumpir skuhajte u ljusci – tako neće upiti previše vode, pa ćete trebati manje brašna, što znači da će njoki biti mekani i prozračni.
- Kad se krumpir ohladi do sobne temperature, protisnite ga (nemojte ga samo zgnječiti).
- Dodajte razmućeno jaje, rastopljeni maslac i brašno.
- Zamijesite mekano tijesto – što manje brašna, to bolje.
- Od tijesta uzmite komadiće iste veličine i od svakog napravite valjak.
- Narežite njoke po željenoj veličini.
- Kuhajte ih u puno kipuće, posoljene vode dok ne isplivaju na površinu.
- Poslužite s omiljenim umakom i uživajte u savršenstvu domaće kuhinje.
Dobar tek!
Ako ste već odlučili zasukati rukave, naš je savjet pripremiti više njoka – možete čak i poduplati ovu smjesu i njoke zamrznuti.

Kako zamrznuti njoke?
Ako želite imati domaće njoke uvijek pri ruci, jednostavno ih pobrašnite, posložite na veliki pleh tako da se ne dodiruju i zamrznite. Tek kad su potpuno zamrznuti, prebacite ih u vrećice. Tako se neće slijepiti, a kasnije ih možete kuhati direktno iz zamrzivača – bez odmrzavanja.

Recepti za njoke