Recept za vučeno tijesto:
- 400 grama prosijanog glatkog brašna
- 2 dl tople vode
- 2 jaja
- 3-4 žlice biljnog ulja
- prstohvat soli
- ½ čajne žličice octa
Nadjev za bučnicu:
- 300 grama buče
- 250 grama svježeg sira
- prstohvat soli
- 1 jaje
Bučnica - priprema:
- Pomiješajte sve sastojke za tijesto u velikoj zdjeli pa drvenom kuhačom "tucite" smjesu dok se ne počne odvajati od posude. Rukama napravite glatku kuglu te ju potom mijesite desetak minuta. Nakon toga stavite je na tanjur, prekrijte krpom pa zdjelom u kojoj ste radili tijesto. Pustite ga da se odmara sat vremena.
- Preko stola stavite veliku krpu od grubog domaćeg tkanja (ili papir za pečenje) pa valjkom počnite razvlačiti tijesto.
- Kad tijesto razvučete na oko centimetar debljine, odložite razvijač za tijesto. Podmetnite ruke ispod tijesta i sigurnim, ali nježnim pokretima izvlačite tijesto od sredine prema rubu stola.
- Za vučenje tijesta potrebna je vještina i spretnost. Idealno tijesto za bučnicu trebalo bi biti tanko poput lista papira. No ako niste vješti, neka tijesto bude malo deblje jer bi se u protivnom moglo raspuknuti.
- Poškropite razvučeno tijesto s malo ulja (ili rastopljenog maslaca) pa pustite da odstoji desetak minuta.
- Nadjev pripremite na sljedeći način: buču naribajte, posolite i ostavite nekoliko minuta da izađe sva tekućina iz nje. Rukama istisnite svu dodatnu tekućinu jer bi ona mogla upropastiti prhkost bučnice. Pomiješajte je sa sirom, jajima i malo soli.
- Dodajte nadjev na vrh razvučenog tijesta pa uz pomoć podloge (krpe ili papira za pečenje) savijte tijesto.
- Bučnicu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 30 minuta (ovisno o debljini bučnice i specifičnim zahtjevima vaše pećnice). Nekoliko minuta prije kraja pečenja vrh bučnice premažite rastopljenim maslacem, biljnim uljem ili s malo kiselog vrhnja kako biste zajamčili dodatnu hrskavost kolača.
SAVJET 1:
Ako ne želite sami raditi tijesto, možete koristiti i kupovne kore za savijače.
SAVJET 2:
Neki recepti za nadjev domaće bučnice uključuju i kiselo vrhnje. Ako niste vješti u izradi tog kolača, nemojte ga uključivati u nadjev jer bi mogao razmočiti tijesto i upropastiti hrskavost bučnice. Vrhnje radije poslužite nakon pečenja.
Iz istog razloga važno je odstraniti svu tekućinu iz ribane buče prije nego što je savijete u bučnicu.
Dobar tek!