Jane Fondu, rođenu 21. prosinca 1937. godine, često nazivaju holivudskom kraljevnom. To ne čudi kada je poznato da je kći legendarnog američkog glumca Henryja Fonde i sestra Petera Fonde, ali i da je sama vlasnica nevjerojatne filmske, televizijske i kazališne karijere, ovjenčane dvama Oscarima te brojnim prestižnim nagradama, koja traje već pet desetljeća.

Galerija Jane Fonda Jane Fonda kao kultna Barbarella Jane Fonda +8 Jane je zarana postala aktivistica za ljudska prava

Iako se na prvi pogled čini kako je Jane Fonda od najranijeg djetinjstva živjela život iz snova, stvarnost je bila drugačija. Možda je u obiteljskom domu Fondovih bilo novca, ali ne i previše stabilnosti te sreće.

Odrasla sam u pedesetima. Otac me učio da je izgled sve što je važno. Bio je on dobar čovjek i ja sam bila luda za njim, ali slao mi je poruke koje nijedan otac ne bi smio slati: 'Ako nisi savršena, nitko te neće voljeti', priznala je Jane Fonda.

Seksualno zlostavljanje

Njezina majka Frances Ford Seymour patila je od psihičkih poremećaja uzrokovanih posljedicama seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu. Bio je to jedan od razloga zbog kojeg se liječila u psihijatrijskoj bolnici Beacon u New Yorku, ali i zbog čega je počinila samoubojstvo kad je Jane imala 12, a njezin brat Peter 10 godina.

Jane Fonda i sama je bila žrtva seksualnog zlostavljanja, o čemu je progovorila u intervjuu s Brie Larson koji je objavljen u magazinu People u 2017. godini.

Jedna od velikih stvari koje je feminizam donio ženama je shvaćanje da silovanje i zlostavljanje nisu naša greška… Bila sam silovana, bila sam seksualno zlostavljana kao dijete i bila sam otpuštena jer nisam željela spavati sa svojim šefom. Uvijek sam mislila da je moja greška, da nisam napravila ili rekla pravu stvar. Znam mlade djevojke koje su bile silovane a da toga nisu svjesne. One misle da se to dogodilo jer su rekle ne na pogrešan način.


Ne čudi stoga što je tijekom cijelog života bila podržavateljica borbe za ženska prava, iako se bojala nazvati se feministicom jer ih javnost i dalje percipira kao žene koje mrze muškarce. Jane Fonda nikad nije željela biti jedna od njih. Štoviše, uvijek je otvoreno govorila o svojoj ljubavi prema "snažnijem" spolu.

Jane Fonda Jane Fonda 1960. godine (Foto: Profimedia)

Glumački gen

Prije nego što je započela svoju glumačku karijeru, Jane se bavila manekenstvom, a naslovnicu prestižnog magazina Vogue krasila je dvaput prije 24. rođendana. No glumačkom genu koji je bio u obitelji nije se mogla dugo opirati.

Kad je 1958. godine u prestižnoj glumačkoj školi Actors Studio upoznala jednog od njegovih utemeljitelja – Leeja Strasberga, promijenjen joj je život zauvijek.

Lee Strasberg rekao mi je da imam talent. Pravi talent. Bilo je to prvi put da mi je itko izuzev moga oca to rekao, rekao da sam vješta u glumi. Bila je to za mene prijelomna točka. Otišla sam u krevet razmišljajući o glumi, budila sam se misleći o glumi, priznala je Jane Fonda u jednom od intervjua.


U šezdesetim godinama prošlog stoljeća započela je njezina glumačka karijera, a s podjednakim uspjehom tumačila je role na kazališnim daskama koje život znače te na velikom platnu. A onda je na setu filma "La Ronde" iz 1964. upoznala deset godina starijeg francuskog redatelja Rogera Vadima, s kojim je započela strastvenu ljubavnu vezu i koja je vrlo brzo prerasla u nešto više.

Udala se za njega 14. kolovoza 1965. godine u hotelu Dunes u Las Vegasu. Iako joj se poznati filmaš – koji je dotad već bio u braku s francuskom glumicom Brigitte Bardot i danskom glumicom Annette Stroyberg, zavjetovao na vječnu ljubav, nije bio vjeran tip.

Na početku veze priznao joj je da je "ljubomora tako buržujska stvar". Ako imam seksualne odnose s nekim drugim, to nije prevara jer te volim, rekao joj je. Ona nije prigovarala jer ga nije željela izgubiti. S njim je snimila i znanstveno-fantastični film "Barbarella", koji ju je prometnuo u seks-simbol.


Ne samo da je trpjela Vadimove izvanbračne afere i zbog njega sudjelovala u nastranim seksualnim scenarijima već je plaćala i njegove kockarske dugove. Otvoreni brak potrajao je osam godina, a iz njega se rodila i kćer Vanessa, koja je ime dobila prema glumici i političkoj aktivistici Vanessi Redgrave.

Jon Voight i Jane Fonda Jon Voight i Jane Fonda s osvojenim Oscarima za uloge i filmu 'Coming Home' (Foto: Profimedia)

Politički aktivizam i uhićenje

U šezdesetima je započela i svoj politički aktivizam, točnije pridružila se pokretu za ljudska prava, kao i antiratnim prosvjedima protiv američkog djelovanja u Vijetnamu.

Bila je glasna u svojim stavovima, protivila se državnim odlukama, a otkriveno je da je u to vrijeme bila jedna od 1600 Amerikanaca koji su bili pod stalnim ilegalnim nadzorom Nacionalne sigurnosne agencije. U želji da se diskriminira njezin imidž uhapšena je potkraj 1970. godine u Zračnoj luci Cleveland Hopkins dok se vraćala s jednog prosvjeda u Kanadi.

U koferu su joj pronađene bočice s tabletama. Iako je aerodromskom osoblju pojasnila kako je riječ o vitaminima – što se u konačnici pokazalo točnom informacijom, svejedno su je uhapsili.

No to ju nije smelo u daljnjem aktivističkom radu. Štoviše, njezinu fotografiju s uhićenja (engl. mug shot) stavila je na šalicu (engl. mug), a sav novac od prodaje poklonila je u dobrotvorne svrhe za zakladu "Georgia Campagn for Adolescent Power & Potentital".

Na antiratnim prosvjedima Jane je upoznala i aktivista Toma Haydena, za kojeg se udala 19. siječnja 1973. godine – svega tri dana nakon razvoda s Rogerom Vadimom. Brzi brak nije iznenadio mnoge ako je poznato da je u to vrijeme bila trudna s njihovim zajedničkim sinom Troyem O’Donovanom Garityjem, koji je rođen 7. srpnja iste godine u Los Angelesu.

Tijekom braka Jane i Tom neslužbeno su posvojili i afroameričku tinejdžericu Mary Luanu Williams, čiji su roditelji bili članovi revolucionarne političke organizacije Crne pantere.

Sedamdesete su bile i glumački najplodnije godine za lijepu Amerikanku. Za ulogu prostituke Bree Daniels u filmu "Klute" iz 1971. godine osvojila je prvog Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice, a drugi zlatni kipić došao je sedam godina kasnije za ulogu preljubnice Sally Hyde u drami "Coming Home".

Jane Fonda uhićena u Washingtonu Jane Fonda ne odustaje od aktivizma, a zbog sudjelovanja u prosvjedu protiv klimatskim promjena 2019. bila je (ponovno) uhićena (Foto: Afp)

Kraljica aerobika

Usred građenja impresivnog glumačkog životopisa Jane Fonda je u četrdesetima započela i svoju drugu karijeru – onu aerobik-kraljice. Prvi video s vježbama po imenu "Jane Fonda's Workout" prema istoimenoj knjizi izdala je 1982. godine te je probila sve rekorde prodaje onog vremena.

Mnogi su kupili videorekorder samo kako bi u svojem domu mogli vježbati s Jane. Interes je bio nevjerojatan – žene su željele izgledati poput Jane, muškarci su gledali u Jane i željeli nabiti mišićnu masu kako bi osvojili nekoga poput Jane.

U svojoj aerobik-karijeri izdala je 23 kazete s vježbama, koje su prodane u više od 17 milijuna primjeraka, a zadnji uradak "Prime Time", koji je izašao na DVD-u, snimila je kad je imala čak 72 godine.
Najbolje od svega? Jane nikad nije bila ljubiteljica vježbanja, a u školi je uvijek izbjegavala satove tjelesnog.

No u dvadesetima sam uzela nekoliko satova baleta i otkrila vrijednost vježbanja, priznala je. Otada je postala gorljiva zagovornica redovite fizičke aktivnosti barem tri puta tjedno po 30 minuta.

U pozadini ovoga velikog uspjeha slavna glumica borila se s bulimijom od koje je oboljela u odrasloj dobi, a od koje je navodno patila i njezina majka.

Bila sam u četrdesetima, a ako patite od bulimije, što ste stariji, to vam je teže. Treba vam duže da se oporavite… Imala sam karijeru, osvajala sam nagrade, podržavale sam neprofitne organizacije, imala sam obitelj. Morala sam odlučiti – ili ću živjeti ili ću umrijeti.

Srećom, odabrala je život.

Jane Fonda je bila kraljica aerobika u 80-ima Jane Fonda je bila kraljica aerobika u 80-ima (Foto: Profimedia)

Brak s Tedom Turnerom

Početkom 90-ih razvela se od Toma Haydena, a vijest se odmah proširila diljem svijeta. Taj podatak posebno je obradovao televizijskog mogula Teda Turnera, koji je bio impresioniran likom i djelom Jane Fonde.

Nabavio je njezin broj i čekao pravu priliku da je razoruža svojim šarmom, točnije planom da uspostavi mir u svijetu. Oboje su iza sebe imali dva braka, politički angažman, ekološku osviještenost, novac, moć i slavu. Bilo je logično da završe zajedno, mislili su mnogi.

On je jedini muškarac koji me može pratiti, rekla je Jane o novom odabraniku svoga srca, kojem je izgovorila sudbonosno da na vlastiti rođendan 1991. godine. Iako je brak trajao deset godina, bio je daleko od savršenstva.

U memoarima Janeine kćeri Mary Williams otkriveno je da se američka glumica teško nosila sa suprugovom nevjerom te da ga je našla u zagrljaju druge žene samo mjesec dana nakon njihove svadbe.

Jane Fonda u devedesetima je najavila i svoje povlačenje iz glumačkog posla. Ovaj potez nije začudio dobre poznavatelje filmske industrije. Kvalitetnih uloga za starije dame jednostavno nije bilo. Jane se u to vrijeme posvetila svojem aktivističkom radu, a Ujedinjeni narodi proglasili su je 1994. godine ambasadoricom dobre volje.

Jane Fonda s trećim suprugom Tedom Turnerom Jane Fonda s trećim suprugom Tedom Turnerom (Foto: Afp)

Treći čin

Jane Fonda u novom mileniju susrela se s mnogim zdravstvenim teškoćama – dijagnosticiran joj je rak dojke (koji je uspješno pobijedila 2010. godine) i osteoporoza, operirala je kralježnicu i koljeno te uklonila zloćudnu tvorevinu s donje usnice.


No ništa od toga nije ju obeshrabrilo ili usporilo. Pozitivan stav prema životu i motivaciju da se i dalje bori prvenstveno pronalazi u svojim prijateljicama, o čemu će reći:


Prijateljstvo između žena drugačije 
je nego prijateljstvo među muškarcima. Mi razgovaramo o drugačijim temama, kopamo dublje, čak i ako se nismo vidjele godinama. Moje prijateljice, ne znam gdje bih bila bez njih. Moramo se držati zajedno i međusobno si pomagati.


Na pragu sedmog desetljeća vratila se glumi, i to tumačeći ulogu u filmu "Za sve je kriva svekrva" Roberta Luketića, kao i na Broadwayu tumačeći Katherine Brandt u predstavi "33 varijacije" – riječ je o ulozi koja joj je donijela nominaciju za nagradu Tony za najbolju glavnu glumicu.

Jane Fonda na dodjeli Oscara 2018. u uskoj haljini Jane Fonda na dodjeli Oscara 2018. godine (Foto: Guliver Image)

Velike pohvale dobila je i za seriju "Grace i Frankie", koju snima sa svojom bliskom prijateljicom i glumačkom kolegicom Lily Tomlin, a koja se od 2015. emitira na Netlifxu. 

Okušala se i u ulozi spisateljice. Napisala je i dvije nove knjige u novom mileniju – svojevrsnu autobiografiju po imenu "My Life So Far", koja je prvi put objavljena 2005. godine, a koja njezin život dijeli u tri čina, te knjigu zgoda iz njezina života "Prime Time: Love, health, sex, fitness, friendship, spirit – making the most of all of your life", koja se fokusira na poboljšavanje života nakon 45. godine, a osobito nakon šestog desetljeća.

Povrh svega, i dalje izgleda fantastično. Kad je pitaju što je tajna njezina odličnog izgleda, spremno odgovara: Dugujem 30 posto genima, 30 posto dobrom seksu, 30 posto vježbanju i zdravoj prehrani, a preostalih 10 posto – svojem plastičnom kirurgu.

Jane Fonda i Lily Tomlin Jane Fonda i Lily Tomlin (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju