Kažemo da za Božić kitimo bor, no preciznije je reći da većinom kitimo smreke i jele. Dok kitite vaše božićno drvce, znate li je li riječ o smreki ili jeli te koja je je uopće razlika između ove dvije vrste zimzelenog drveća? Nije ih teško razlikovati, a u nastavku doznajte po čemu se zapravo razlikuju.

Popularnije vrste smreka kao božićna drvca su obična smreka, bodljikava smreka, Pančićeva omorika. Za smreke je karakteristično da imaju pravilno pršljenasto grananje te da su simetričnog, gušćeg, piramidalnog habitusa.

Jele kao božićna drvca u pravilu imaju rjeđe grane nego smreka

Iako se radi na selekciji i uzgoju kultivara koji duže zadržavaju iglice, potencijalni problem može biti odbacivanje iglica, što je najizraženije kod obične smreke. Također, to su vrste koje imaju četvrtaste ušiljene i tvrde iglice na koje se lako nabosti, iako Pančićeva omorika ima plosnate iglice koje su mekše i zbog toga manje bodljikave.

Smreke imaju relativno čvrste grane koje mogu nositi i teže kugliceBoja iglica kreće od tamnije zelenih kod obične smreke, zelenih, plavo-zelenih i srebrnozelenih kod bodljikave smreke te tamnozelenih s dvije pruge puči kod Pančićeve omorike, objašnjava član Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Fran Poštenjak iz Jastrebarskog, prvi hrvatski doktor za drveće, sveučilišni prvostupnik hortikulture.

Božićno drvce Kako u pet sekundi znati kupujete li svježe božićno drvce?

Jele kao božićna drvca, dodaje Poštenjak, u pravilu imaju rjeđe grane nego smreka, također pravilno pršljenastog razgranjenja. Iglice jela najčešće su urezanog vrha, odozdo s dvije izražene bijele pruge puči i znatno mekanije od smreka, međutim, jela znatno bolje zadržava iglice od smreke. Grane jela savitljivije su na vrhovima i zato ne mogu nositi najteže ukrase.

Kako biste izabrali savršeno stabalce, nemojte čekati zadnji trenutak i isplanirajte kako ćete ga okititi kako biste mogli izabrati najpogodniju vrstu. Pri tome obratite pozornost na habitus, nosivost grana, boju iglica te debljinu debla kako bi stalo u vaš stalak, savjetuje prvi hrvatski doktor za drveće.

Slika nije dostupna Ima posebnu čar: Stil kićenja božićnog drvca koji vlada ovih blagdana

Jela je najizdržljivija i ne gubi iglice pa može dugo izdržati u grijanim prostorima, dok je srebrna smreka savršena za dekoriranje, a što je boja intenzivija, to je i skuplja. Nordijska jela savršeno je božićno drvce zato što su joj iglice glatke i ne ispadaju. Ciljano je uzgojena za potrebe Božića, jer može dugo izdržati u ugrijanim prostorima. Smreka je ipak najčešće božićno drvce, a većina ljudi je voli zbog intenzivnog mirisa. Osjetljivija je na promjene temperature nego jela, pa ju je najbolje držati u prostoriji s umjerenom temperaturom.

Pročitajte više o kićenju božićnog drvca i blagdanskom dekoriranju:

Slika nije dostupna Drvca zbog kojih i dvorište može izgledati kao iz božićnog filma

Slika nije dostupna To se traži: "2 u 1" dekorativna božićna drvca s ugrađenom rasvjetom

Božićne lampice Bling, bling! Osam ideja za ukrašavanje doma božićnim lampicama

Ideje za ukrašavanje doma s lampicama 12 ideja zbog kojih ćete božićne lampice željeti staviti i ranije nego inače

Božićno drvce Ideje za ukrašavanje božićnog drvca koje će spasiti vlasnike maca

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju