Popularnije vrste smreka kao božićna drvca su obična smreka, bodljikava smreka, Pančićeva omorika. Za smreke je karakteristično da imaju pravilno pršljenasto grananje te da su simetričnog, gušćeg, piramidalnog habitusa.
![]()
Jele kao božićna drvca u pravilu imaju rjeđe grane nego smreka
Iako se radi na selekciji i uzgoju kultivara koji duže zadržavaju iglice, potencijalni problem može biti odbacivanje iglica, što je najizraženije kod obične smreke. Također, to su vrste koje imaju četvrtaste ušiljene i tvrde iglice na koje se lako nabosti, iako Pančićeva omorika ima plosnate iglice koje su mekše i zbog toga manje bodljikave.
Smreke imaju relativno čvrste grane koje mogu nositi i teže kuglice. Boja iglica kreće od tamnije zelenih kod obične smreke, zelenih, plavo-zelenih i srebrnozelenih kod bodljikave smreke te tamnozelenih s dvije pruge puči kod Pančićeve omorike, objašnjava član Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Fran Poštenjak iz Jastrebarskog, prvi hrvatski doktor za drveće, sveučilišni prvostupnik hortikulture.
Jele kao božićna drvca, dodaje Poštenjak, u pravilu imaju rjeđe grane nego smreka, također pravilno pršljenastog razgranjenja. Iglice jela najčešće su urezanog vrha, odozdo s dvije izražene bijele pruge puči i znatno mekanije od smreka, međutim, jela znatno bolje zadržava iglice od smreke. Grane jela savitljivije su na vrhovima i zato ne mogu nositi najteže ukrase.
Kako biste izabrali savršeno stabalce, nemojte čekati zadnji trenutak i isplanirajte kako ćete ga okititi kako biste mogli izabrati najpogodniju vrstu. Pri tome obratite pozornost na habitus, nosivost grana, boju iglica te debljinu debla kako bi stalo u vaš stalak, savjetuje prvi hrvatski doktor za drveće.
Jela je najizdržljivija i ne gubi iglice pa može dugo izdržati u grijanim prostorima, dok je srebrna smreka savršena za dekoriranje, a što je boja intenzivija, to je i skuplja. Nordijska jela savršeno je božićno drvce zato što su joj iglice glatke i ne ispadaju. Ciljano je uzgojena za potrebe Božića, jer može dugo izdržati u ugrijanim prostorima. Smreka je ipak najčešće božićno drvce, a većina ljudi je voli zbog intenzivnog mirisa. Osjetljivija je na promjene temperature nego jela, pa ju je najbolje držati u prostoriji s umjerenom temperaturom.
Pročitajte više o kićenju božićnog drvca i blagdanskom dekoriranju: