Pravilno sterilizirane staklenke ključ su kvalitetne zimnice
Pravilno sterilizirane staklenke ključ su kvalitetne zimnice (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Kako najpravilnije sterilizirati staklenke i izbjeći sve greške?

26-09-2025 Piše N.H.
komentari

Priprema domaće zimnice, džemova i namaza može biti pravo zadovoljstvo, ali samo ako su staklenke pravilno sterilizirane.

Nepravilno sterilizirane staklenke mogu dovesti do kvarenja hrane, gubitka okusa ili čak zdravstvenih problema. Zato je važno znati točan postupak i izbjegavati uobičajene pogreške.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Sterilizacija je temelj sigurnog čuvanja hrane. Uz malo pažnje i pravilnu pripremu, možete biti sigurni da će vaša zimnica ostati svježa i ukusna mjesecima. Donosimo praktičan vodič koji će vam pomoći da svaki put postupite ispravno.

Temeljito pranje staklenki i poklopaca

Prvi korak je čišćenje staklenki i poklopaca toplom vodom i blagim deterdžentom. Nakon toga ih temeljito isperite kako ne bi ostali tragovi sapuna. Provjerite staklenke i poklopce, i najmanje oštećenje može uzrokovati pucanje ili kvarenje hrane. 

Sterilizacija kuhanjem u vodi

Najčešći i najsigurniji način sterilizacije je kuhanje staklenki u vodi. Stavite ih u veliki lonac s kuhinjskom krpom na dnu, kako ne bi pucale, i prelijte hladnom vodom dok staklenke nisu potpuno pokrivene.

Male staklenke kuhajte 10–15 minuta, a veće oko 20 minuta. Pažljivo ih izvadite i ostavite da se ocijede na čistoj krpi.

Sterilizacija u pećnici

Za staklenke bez metalnih dijelova možete koristiti pećnicu. Zagrijte je na 120 °C i stavite staklenke na rešetku bez dodirivanja. Zagrijavajte 15–20 minuta, a zatim ih pažljivo izvadite. Ova metoda je praktična ako imate veći broj staklenki koje treba sterilizirati odjednom.

Sterilizacija poklopaca

Poklopce je najbolje prokuhati pet minuta u vodi ili preliti kipućom vodom. Ne stavljajte ih u pećnicu jer se mogu deformirati. Ovaj korak je jednako važan kao i sterilizacija staklenki jer poklopci čine vakuum koji čuva hranu.

Punjenje staklenki

Punite staklenke dok su još vruće, ostavljajući 1–2 cm prostora do ruba. Zatvorite poklopce odmah nakon punjenja i, ako želite dodatnu sigurnost, okrenite staklenku na poklopac nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum. Ovo osigurava da namirnica ostane svježa i da se spriječi razvoj bakterija.

Hlađenje i skladištenje

Hladite staklenke polako na sobnoj temperaturi, ne stavljajte ih u hladnjak dok su vruće.

Provjerite da poklopci ne “pucaju” i skladištite staklenke na tamnom, hladnom i suhom mjestu. Tako ćete biti sigurni da će vaša zimnica dugo ostati svježa.

Najčešće greške koje treba izbjegavati

  • punjenje hladnih staklenki vrućom hranom

  • punjenje do samog ruba staklenke

  • korištenje oštećenih staklenki ili poklopaca
  • nepotpuna sterilizacija (premalo vode, kratak vremenski period)
  • stavljanje metalnih poklopaca u pećnicu ili mikrovalnu

Ako ste tip za slatko, tu su odlični recepti za pekmeze, marmelade i džemove koji će savršeno ići uz palačinke mekane kao duša, ali i buhtle, krafne te kolače s pekmezom

U nastavku provjerite naše recepte za povrtnu zimnicu:

Šalša Jednostavni recept za domaću šalšu od rajčice

Ajvar Savršen i za početnike: Domaći recept za najbolji ajvar koji nikada ne razočara

Ajvar Prije nego što uključite štednjak: Trik za još finiji domaći ajvar koji će oduševiti sve generacije

Kiseli krastavci Jednostavan recept za kiseljenje krastavaca

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još