Ponekad su najjednostavniji deserti ujedno i najukusniji. Dokaz za to su dobre stare prhke štrudlice punjene pekmezom kojima će rijetko tko odoljeti. Savršen su zalogaj uz kavu ili čaj, ali i spas u situacijama kada samo želimo malo slatkog. U nastavku pronađite najlakši recept za štrudlice s pekmezom.

Sastojci za prhke štrudlice s pekmezom:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • pekmez po želji
  • šećer u prahu za ukras

Priprema prhkih štrudlica s pekmezom:

  1. Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku i pjenastu smjesu. Otprilike će vam trebati pet minuta miksanja za takvu teksturu. Zatim dodajte kiselo vrhnje i dobro ga sjedinite s maslacem i šećerom. Naposljetku malo po malo ubacujte brašno i rukom ga povezujte s ostatkom smjese. Nemojte odjednom dodati svo brašno jer ćete tako teže umijesiti glatko tijesto.
  2. Trebali biste dobiti glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu, ali ako primijetite da je malo ljepljivo, slobodno dodaje malo brašna.
  3. Tijesto ne treba hladiti nego se odmah možete baciti na oblikovanje štrudlica. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika na debljinu od maksimalno pet milimetara. Sada tijesto nožem ili rezačem razdijelite na trake od minimalno šest i maksimalno osam centimetara širine.
  4. Duž sredine svake trake rasporedite pekmez. Možete to napraviti žlicom, a još jednostavnije i urednije rješenje je upotreba dresir vrećice u koju ubacite pekmez i onda ga jednostavno nanesete na tijesto. Sada rubove tijesta prebacite preko pekmeza, pažljivo ih čvrsto stisnite prstima i spojite te poravnajte.
  5. Štrudlice sada pažljivo prebacite na protvan koji po želji možete obložiti papirom za pečenje, a na donjoj strani neka bude dio sa spojenim rubom. Nožem ili oštrijom metalnom špatulom prije pečenja izrežite štrudlice na željenu duljinu i zatim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  6. Pecite ih oko 20 minuta, a ovisno o jačini pećnice i par minuta manje. Štrudlice ne smiju jako požutjeti, moraju ostati malo svijetlije. Nakon pečenja ih ohladite i obilno posipajte šećerom u prahu.

Slika nije dostupna Za manje od 15 kuna: Recept za fine keksiće s čokoladom od samo tri sastojka

Kokos gnijezda Njami! Recept za kokos gnijezda u koja idu i čokolada i keksi

Keksići 10 savjeta uz koje će se prhki keksi topiti u ustima

Husari Isti okus, lakša priprema! Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju