Ponekad su najjednostavniji deserti ujedno i najukusniji. Dokaz za to su dobre stare prhke štrudlice punjene pekmezom kojima će rijetko tko odoljeti. Savršen su zalogaj uz kavu ili čaj, ali i spas u situacijama kada samo želimo malo slatkog. U nastavku pronađite najlakši recept za štrudlice s pekmezom.
Sastojci za prhke štrudlice s pekmezom:
- 500 g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 180 g kiselog vrhnja
- 70 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- pekmez po želji
- šećer u prahu za ukras
Priprema prhkih štrudlica s pekmezom:
- Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku i pjenastu smjesu. Otprilike će vam trebati pet minuta miksanja za takvu teksturu. Zatim dodajte kiselo vrhnje i dobro ga sjedinite s maslacem i šećerom. Naposljetku malo po malo ubacujte brašno i rukom ga povezujte s ostatkom smjese. Nemojte odjednom dodati svo brašno jer ćete tako teže umijesiti glatko tijesto.
- Trebali biste dobiti glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu, ali ako primijetite da je malo ljepljivo, slobodno dodaje malo brašna.
- Tijesto ne treba hladiti nego se odmah možete baciti na oblikovanje štrudlica. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika na debljinu od maksimalno pet milimetara. Sada tijesto nožem ili rezačem razdijelite na trake od minimalno šest i maksimalno osam centimetara širine.
- Duž sredine svake trake rasporedite pekmez. Možete to napraviti žlicom, a još jednostavnije i urednije rješenje je upotreba dresir vrećice u koju ubacite pekmez i onda ga jednostavno nanesete na tijesto. Sada rubove tijesta prebacite preko pekmeza, pažljivo ih čvrsto stisnite prstima i spojite te poravnajte.
- Štrudlice sada pažljivo prebacite na protvan koji po želji možete obložiti papirom za pečenje, a na donjoj strani neka bude dio sa spojenim rubom. Nožem ili oštrijom metalnom špatulom prije pečenja izrežite štrudlice na željenu duljinu i zatim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Pecite ih oko 20 minuta, a ovisno o jačini pećnice i par minuta manje. Štrudlice ne smiju jako požutjeti, moraju ostati malo svijetlije. Nakon pečenja ih ohladite i obilno posipajte šećerom u prahu.