Jeste li čuli za "beignets"? Ta slastica dolazi nam iz New Orleansa, a iza njezina imena zapravo se skriva malo drugačija i jednostavnija verzija krafni. Prženi jastučići od dizanog tijesta vrlo su slični krafnama, ali postupak njihove izrade traje malo kraće jer ih nije potrebno dizati nakon valjanja i režu se u kvadrate pa nema ostataka tijesta.

Tradicionalno se jedu samo posuti šećerom u prahu, ali možete ih poslužiti i uz omiljeni pekmez ili pak umakati u umak od čokolade, kako to često rade u New Orleansu, pogotovo u vrijeme karnevala.

Krafnasti jastučići (beignets) - sastojci: 

  • 500 grama brašna za dizano tijesto
  • 230 grama mlakog mlijeka
  • 40 grama otopljenog maslaca
  • 1 veliko jaje
  • 50 grama šećera
  • 10 grama soli
  • 2 male žlice suhog kvasca ili 20 grama svježeg kvasca
  • 4 velike žlice mlijeka za kvasac
  • 1 litra ulja za prženje
  • šećer u prahu za serviranje

Krafnasti jastučići (beignets) - priprema:

  1. U manju posudicu stavite četiri žlice mlakog mlijeka, dodajte malo šećera, umiješajte kvasac (suhi ili svježi po želji) i dobro promiješajte. Pospite s malo brašna i ostavite da se diže na toplom 15-ak minuta.
  2. U veliku zdjelu ubacite brašno. Kada se kvasac digne, umiješajte ga u brašno. Zatim dodajte sol, šećer, jaje, maslac i mlijeko. Prvo sve sastojke povežite kuhačom, a zatim rukom zamijesite tijesto da dobijete glatku kuglu. Zdjelu pokrijte krpom ili prozirnom plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže na toplom oko sat vremena.
  3. Pobrašnite površinu za valjanje i prebacite na nju tijesto iz zdjele. Pobrašnite valjak i razvaljajte tijesto u pravokutnik ili kvadrat, na debljinu od 1 cm. Tankim i oštrim nožem uvaljanim u brašno ili rezačem za pizzu režite tijesto na manje kvadrate.
  4. Pripremite malo dublju zdjelu za prženje i u njoj zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. U zagrijano ulje stavljajte nekoliko jastučića, ovisno o veličini zdjele, ali pazite da ih ne stavite previše jer se onda neće pravilno peći zbog nedostatka mjesta. Kada su pečeni s jedne strane i dobiju lijepu zlatnožutu boju, okrenite ih na drugu stranu i pecite dok ne dobiju istu boju.
  5. Izvadite ih iz zdjele i stavite na tanjur ili pladanj obložen kuhinjskim papirom kako bi se upio višak masnoće.
  6. Jastučiće prije serviranja obilno pospite šećerom u prahu.

Ako volite krafne inspirirajte se i ovim receptima:

Maritozzi krafne Nemasne krafne s bogatim punjenjem gotove puno brže od klasičnih Slika nije dostupna Krafne: Super recept za omiljenu slasticu fašnika Krafne Recept za krafne: Tri tajne koje sprečavaju upijanje masnoće Džin-tonik krafne Džin-tonik krafne: Recept za slasticu koja će oduševiti ljubitelje omiljenog pića Krafne Detaljan postupak: Najbolji recept za klasične krafne pjenaste poput oblaka

Dobar tek!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju