Tradicionalno se jedu samo posuti šećerom u prahu, ali možete ih poslužiti i uz omiljeni pekmez ili pak umakati u umak od čokolade, kako to često rade u New Orleansu, pogotovo u vrijeme karnevala.
Krafnasti jastučići (beignets) - sastojci:
- 500 grama brašna za dizano tijesto
- 230 grama mlakog mlijeka
- 40 grama otopljenog maslaca
- 1 veliko jaje
- 50 grama šećera
- 10 grama soli
- 2 male žlice suhog kvasca ili 20 grama svježeg kvasca
- 4 velike žlice mlijeka za kvasac
- 1 litra ulja za prženje
- šećer u prahu za serviranje
Krafnasti jastučići (beignets) - priprema:
- U manju posudicu stavite četiri žlice mlakog mlijeka, dodajte malo šećera, umiješajte kvasac (suhi ili svježi po želji) i dobro promiješajte. Pospite s malo brašna i ostavite da se diže na toplom 15-ak minuta.
- U veliku zdjelu ubacite brašno. Kada se kvasac digne, umiješajte ga u brašno. Zatim dodajte sol, šećer, jaje, maslac i mlijeko. Prvo sve sastojke povežite kuhačom, a zatim rukom zamijesite tijesto da dobijete glatku kuglu. Zdjelu pokrijte krpom ili prozirnom plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže na toplom oko sat vremena.
- Pobrašnite površinu za valjanje i prebacite na nju tijesto iz zdjele. Pobrašnite valjak i razvaljajte tijesto u pravokutnik ili kvadrat, na debljinu od 1 cm. Tankim i oštrim nožem uvaljanim u brašno ili rezačem za pizzu režite tijesto na manje kvadrate.
- Pripremite malo dublju zdjelu za prženje i u njoj zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. U zagrijano ulje stavljajte nekoliko jastučića, ovisno o veličini zdjele, ali pazite da ih ne stavite previše jer se onda neće pravilno peći zbog nedostatka mjesta. Kada su pečeni s jedne strane i dobiju lijepu zlatnožutu boju, okrenite ih na drugu stranu i pecite dok ne dobiju istu boju.
- Izvadite ih iz zdjele i stavite na tanjur ili pladanj obložen kuhinjskim papirom kako bi se upio višak masnoće.
- Jastučiće prije serviranja obilno pospite šećerom u prahu.
Ako volite krafne inspirirajte se i ovim receptima:
Dobar tek!