Najbrže krafne – sastojci
- 500 g brašna
- 2 mala jaja
- 180 g mlijeka
- 70 g šećera
- 50 g otopljenog maslaca
- 2 velike žlice ruma
- 30 g svježeg kvasca
- prstohvat soli
- 1 l ulja za prženje
Najbrže krafne – priprema
- Prvo pripremite kvasac. Mlijeko malo zagrijte da bude mlako i odvojite tri velike žlice u manju posudicu. Od pripremljene količine šećera uzmite jednu malu žlicu i ubacite u mlijeko, razmrvite u njemu i kvasac pa sve dobro promiješajte dok se kvasac ne otopi. Uzmite malo pripremljenog brašna (otprilike jednu malu žlicu) pa posipajte po kvascu i pustite da se diže 10 minuta.
- Razmutite jaja, ubacite u njih ostatak mlakog mlijeka, dodajte otopljeni maslac, rum i sol pa sve promiješajte.
- U veću posudu stavite brašno i šećer. Kada se kvasac digne, ubacite ga u posudu s brašnom i šećerom pa dobro promiješajte. Sada u posudu ubacite sve preostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Ako imate samostojeći mikser, možete i njega koristiti, ali tijesto se bez problema može zamijesiti i ručno. Za to će vam trebati otprilike 10 minuta. Čak i ako vam se učini da je tijesto malo mekano, nikako mu ne dodajte više brašna jer će kroz obradu postati čvršće.
- Kada ste zamijesili tijesto, pokrijte zdjelu s prozirnom folijom ili debljom krpom i ostavite da se diže 45 minuta.
- Nakon dizanja ćete oblikovati krafne. Pripremite kuhinjsku vagu kako biste precizno izvagali tijesto. Ako želite klasičnu veliku krafnu, uzimajte komade tijesta od 60 grama. Oblikujte ih u male loptice i slažite na papir za pečenje, a obavezno ostavite razmak između svake krafne. Prekrijte ih plastičnom folijom i pustite da se dižu sat vremena.
- Ulje zagrijte u dubljoj zdjeli na temperaturu srednje jačine. Krafne spuštajte u zdjelu tako da gornja strana prva ide ulje. Pržite krafne otprilike dvije minute sa svake strane.
U nastavku pogledajte još recepata za krafne i savjete za njihovu pripremu.