Kolač crvenkapica - sastojci:
Za biskvit:
- 5 jaja
- 170 g šećera
- 1 kiselo vrhnje (200 g)
- 100 g margarina ili maslaca
- 1 prašak za pecivo
- 10 žlica brašna
- 1 staklenka višanja
Za kremu:
- 750 g svježeg sira
- 5 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 želatina (10 g)
- 4 žlice hladne vode za želatinu
- 1 l vrhnja za šlag
Za preljev:
- 400 ml soka od višanja
- 4 žlice šećera
- 2 vrećice crvenog preljeva za torte
Kolač crvenkapica - priprema:
- Prvo procijedite višnje, ostavite ih tako da se cijede.
- Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
- U drugu posudu stavite žumanjke i šećer te pjenasto izradite.
- Nastavite dodavati kiselo vrhnje i margarin koji ste prethodno istopili i prohladili, kratko miksajte.
- Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i dodajte u ostale sastojke, izradite smjesu.
- Dodajte pripremljene bjelanjke i sjedinite pjenjačom.
- Smjesu rasporedite po masnom papiru u obruču promjera 31 x 29 cm. Možete to učiniti i u tepsiji koju ste prethodno pouljili i pobrašnili.
- Biskvit stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 10 minuta.
- Zatim ga izvadite i rasporedite višnje, lagano ih pritisnite rukama.
- Biskvit zajedno s višnjama stavite peći još 20 minuta.
- Ostavite biskvit da se ohladi.
- Dalje možete odlijepiti papir od biskvita ako ste ga pekli u obruču i prebaciti na tacnu zajedno s obručem. Ako ste biskvit pekli u tepsiji, tako ga ostavite i dalje kolač slažite u njoj.
- Za kremu sa sirom prvo želatinu pomiješajte s vodom u lončiću i ostavite da stoji oko 10 minuta.
- Sir izradite sa šećerom i vanilin šećerom.
- Stegnutu želatinu stavite da se otapa iznad lagane vatre, neka bude u zraku da ne bude vruća.
- Otopljenu želatinu lagano sipajte u smjesu sa sirom dok miksate.
- Posebno izradite vrhnje za šlag u većoj zdjeli.
- Dodajte pripremljeni sir i lagano sjedinite pjenjačom.
- Smjesu rasporedite po biskvitu.
- Za crveni preljev u preostali sok od višanja dodajte vodu da dobijete 400 ml.
- Crveni preljev u prahu dodajte u lonac.
- Prelijte s malo soka, miješajte pjenjačom, a zatim ulijte i preostali sok.
- Dodajte šećer i sve stavite kuhati.
- Neka preljev kuha dok se sastojci ne istope, a onda sklonite s vatre.
- Miješajte još malo i dok je preljev tekući, prelijte ga preko kreme.
- Kolač stavite na hlađenje.
Recept za kolač crvenkapicu s nama je podijelila Nataša Pralica, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu blogu te u nastavku.
Provjerite recept za kolač s višnjama koji je još bolji od torte Schwarzwald.
Ako tražite još ideja za kremaste kolače, kekse, sitne kolačiće, klasične torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Dobar tek!