Kolač crvenkapica
Kolač crvenkapica (Foto: Nataša Pralica)
Zdravlje & prehrana

Recept za "crvenkapicu" koju morate isprobati ako volite kremaste kolače

15-08-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Spoj višanja i sira nije tako uobičajen, ali u kolaču imena crvenkapica fantastično funkcionira. Taj jednostavni kolač mnogima je najdraži, a mi s vama dijelimo recept kojim možete razveseliti ljubitelje kremastih kolača.

Kolač crvenkapica - sastojci:

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 170 g šećera
  • 1 kiselo vrhnje (200 g)
  • 100 g margarina ili maslaca
  • 1 prašak za pecivo
  • 10 žlica brašna
  • 1 staklenka višanja

Za kremu:

  • 750 g svježeg sira
  • 5 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 želatina (10 g)
  • 4 žlice hladne vode za želatinu
  • 1 l vrhnja za šlag

Za preljev:

  • 400 ml soka od višanja
  • 4 žlice šećera
  • 2 vrećice crvenog preljeva za torte

Kolač crvenkapica - priprema:

  1. Prvo procijedite višnje, ostavite ih tako da se cijede.
  2. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
  3. U drugu posudu stavite žumanjke i šećer te pjenasto izradite.
  4. Nastavite dodavati kiselo vrhnje i margarin koji ste prethodno istopili i prohladili, kratko miksajte.
  5. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i dodajte u ostale sastojke, izradite smjesu.
  6. Dodajte pripremljene bjelanjke i sjedinite pjenjačom.
  7. Smjesu rasporedite po masnom papiru u obruču promjera 31 x 29 cm. Možete to učiniti i u tepsiji koju ste prethodno pouljili i pobrašnili.
  8. Biskvit stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 10 minuta.
  9. Zatim ga izvadite i rasporedite višnje, lagano ih pritisnite rukama.
  10. Biskvit zajedno s višnjama stavite peći još 20 minuta.
  11. Ostavite biskvit da se ohladi.
  12. Dalje možete odlijepiti papir od biskvita ako ste ga pekli u obruču i prebaciti na tacnu zajedno s obručem. Ako ste biskvit pekli u tepsiji, tako ga ostavite i dalje kolač slažite u njoj.
  13. Za kremu sa sirom prvo želatinu pomiješajte s vodom u lončiću i ostavite da stoji oko 10 minuta.
  14. Sir izradite sa šećerom i vanilin šećerom.
  15. Stegnutu želatinu stavite da se otapa iznad lagane vatre, neka bude u zraku da ne bude vruća.
  16. Otopljenu želatinu lagano sipajte u smjesu sa sirom dok miksate.
  17. Posebno izradite vrhnje za šlag u većoj zdjeli.
  18. Dodajte pripremljeni sir i lagano sjedinite pjenjačom.
  19. Smjesu rasporedite po biskvitu.
  20. Za crveni preljev u preostali sok od višanja dodajte vodu da dobijete 400 ml.
  21. Crveni preljev u prahu dodajte u lonac.
  22. Prelijte s malo soka, miješajte pjenjačom, a zatim ulijte i preostali sok.
  23. Dodajte šećer i sve stavite kuhati.
  24. Neka preljev kuha dok se sastojci ne istope, a onda sklonite s vatre.
  25. Miješajte još malo i dok je preljev tekući, prelijte ga preko kreme.
  26. Kolač stavite na hlađenje.

Dobar tek!

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Recept za kolač crvenkapicu s nama je podijelila Nataša Pralica, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu blogu te u nastavku.

Provjerite recept za kolač s višnjama koji je još bolji od torte Schwarzwald.

Ako tražite još ideja za kremaste kolače, kekse, sitne kolačiće, klasične torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Lagani kolač s višnjama i pudingom Lagani kolač s višnjama i pudingom koji sladi i osvježava Kolač s višnjama blogerice Renate Kremasti, voćni i brzo gotov: Ovaj kolač radimo kad nemamo puno vremena, a želimo nešto fino Kolač s višnjama Bolji od mileramke? Lagani kolač koji nestaje s tanjura i prije nego što se ohladi Rozen kocke s višnjama i kokosom Rapsodija okusa u jednostavnom kolaču s višnjama i kokosom koji se ne peče

Dobar tek! 

Pročitaj još
Pročitaj još