Rashlađeni sok od bazge mnogima je najdraže ljetno osvježenje, dok se tijekom vrućih noći volimo počastiti i čašicom slatkog likera od bazge. Gusti sok od bazge stavljamo i u koktele, a bazgu možemo staviti i u gustu smjesu za palačinke pa pržiti u ulju.
Ako ste se pitali možete li bazgu iskoristiti za nešto sasvim novo, čitajte dalje jer s vama dijelimo recept za pjenušac od bazge.
Pjenušac od bazge - sastojci:
- 1/2 litre vruće vode
- 3 i 1/2 šalice šećera u prahu
- Sok od 1 limuna
- Kora 1 limuna (ako nije neprskani, namočiti ga u vodi 30 minuta i dobro oprati)
- 2 velike žlice domaćeg octa od kruške tepke (može i vinskog)
- 3 veća svježa cvata bazge
- 4,5 litre vode (za naknadno dodavanje)
Pjenušac od bazge - priprema:
- U većoj posudi otopiti šećer u prahu u 1/2 litre vruće vode. U otopinu dodati redom sok i narezanu koru limuna, ocat, cvjetove bazge.
- Sve preliti u staklenku od 5 litara. Napomena: staklenku prethodno dobro ugrijati da ne pukne pri dodavanju vruće tekućine. Ako je staklenka hladna, može puknuti zbog nagle promjene temperature.
- Zakuhati 4,5 litre vode do samog vrenja, skloniti s vatre. Pažljivo ulijevati vruću vodu u staklenku s pripremljenim sastojcima dok se ne napuni.
- Pokriti staklenku (npr. gazom ili poklopcem) i ostaviti da odstoji 5 dana na tamnom i hladnijem mjestu.
- Nakon 5 dana, procijediti tekućinu i uliti je u sterilizirane boce.
- Zatvoriti boce i opet ostaviti da odstoje još 5 dana na hladnom i tamnom mjestu.
- Prije posluživanja, dobro rashladiti pjenušac. Posluži s kriškama limuna u čaši.
Recept za pjenušac od bazge s nama je podijelio Alojz Buzjak iz Cro Bio Vrta. Otkrio nam je da je ideje pronalazio u raznim literaturama, a nakon toga eksperimentirao, sve dok nije došao do ovog recepta.
Savjetuje da pri serviranju možemo biti kreativni i dodati listove mente ili matičnjaka za još bolji okus.
Provjerite koji su sve benefiti bazge.
Na ovom linku možete pronaći sve recepte s bazgom na jednom mjestu.
Recepti za pića s bazgom
Recepti za slastice s bazgom
Dobar tek i živjeli!