Pjenušac od bazge
Pjenušac od bazge (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Zamislite tople večeri uz čašu pjenušca od bazge, evo provjereni recept

09-05-2025 Piše L.Š.
komentari

Bazga je u punom cvatu, stoga je pravo vrijeme da dobro iskoristimo ovu moćnu biljku kako bismo u njoj mogli uživati i u narednim mjesecima.

Rashlađeni sok od bazge mnogima je najdraže ljetno osvježenje, dok se tijekom vrućih noći volimo počastiti i čašicom slatkog likera od bazge. Gusti sok od bazge stavljamo i u koktele, a bazgu možemo staviti i u gustu smjesu za palačinke pa pržiti u ulju.

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Ako ste se pitali možete li bazgu iskoristiti za nešto sasvim novo, čitajte dalje jer s vama dijelimo recept za pjenušac od bazge.

Pjenušac od bazge - sastojci:

  • 1/2 litre vruće vode
  • 3 i 1/2 šalice šećera u prahu
  • Sok od 1 limuna
  • Kora 1 limuna (ako nije neprskani, namočiti ga u vodi 30 minuta i dobro oprati)
  • 2 velike žlice domaćeg octa od kruške tepke (može i vinskog)
  • 3 veća svježa cvata bazge
  • 4,5 litre vode (za naknadno dodavanje)

Pjenušac od bazge - priprema:

  1. U većoj posudi otopiti šećer u prahu u 1/2 litre vruće vode. U otopinu dodati redom sok i narezanu koru limuna, ocat, cvjetove bazge.
  2. Sve preliti u staklenku od 5 litara. Napomena: staklenku prethodno dobro ugrijati da ne pukne pri dodavanju vruće tekućine. Ako je staklenka hladna, može puknuti zbog nagle promjene temperature.
  3. Zakuhati 4,5 litre vode do samog vrenja, skloniti s vatre. Pažljivo ulijevati vruću vodu u staklenku s pripremljenim sastojcima dok se ne napuni.
  4. Pokriti staklenku (npr. gazom ili poklopcem) i ostaviti da odstoji 5 dana na tamnom i hladnijem mjestu.
  5. Nakon 5 dana, procijediti tekućinu i uliti je u sterilizirane boce.
  6. Zatvoriti boce i opet ostaviti da odstoje još 5 dana na hladnom i tamnom mjestu.
  7. Prije posluživanja, dobro rashladiti pjenušac. Posluži s kriškama limuna u čaši.

Dobar tek!



Recept za pjenušac od bazge s nama je podijelio Alojz Buzjak iz Cro Bio Vrta. Otkrio nam je da je ideje pronalazio u raznim literaturama, a nakon toga eksperimentirao, sve dok nije došao do ovog recepta.

Savjetuje da pri serviranju možemo biti kreativni i dodati listove mente ili matičnjaka za još bolji okus.

Provjerite koji su sve benefiti bazge. 

Na ovom linku možete pronaći sve recepte s bazgom na jednom mjestu. 

Bazga Iskoristite je dok traje sezona: Recepti s bazgom na jednom mjestu

Recepti za pića s bazgom

Koktel s domaćim likerom od bazge Recept za liker od bazge: Ovo je savršen dodatak ljetnim koktelima Sok od bazge Bakin recept za domaći sirup od bazge, s njim se ne može pogriješiti Sok od bazge s mentom Tri recepta uz koje će domaći sirup od bazge biti još ukusniji Bazga džin Bazga-džin: Recept za super verziju popularnog pića koje se lako priprema Slika nije dostupna Za intenzivniji okus: Recept za sirup od bazge s posebnim dodatkom

Recepti za slastice s bazgom

Sladoled od bazge Sladoled od bazge: Osvježavajući desert za čiju pripremu ne trebate aparat Pita od bazge Pita od sira s dodatkom sira od bazge, nježna i lagana

Dobar tek i živjeli!

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još