Jaje na oko
Jaje na oko (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Ako dugo niste pravili ovaj jednostavni i fini kolač, neka ovaj Uskrs bude prilika

15-04-2025 Piše L.Š.
komentari

Lagani i prozračni biskvit, slasna krema i marelice iz kompota – tko još može odoljeti toj kombinaciji okusa? Vjerojatno već znate o kojem je kolaču riječ i vjerujemo da će vas vratiti u djetinjstvo kad je bio čest gost na obiteljskom stolu.

Kolač jaje na oko stara je slastica na koju smo pomalo i zaboravili, a mi vam u nastavku donosimo jednostavan recept za jaje na oko kakvo su radile naše bake. Neka krasi i vaš stol ovog Uskrsa.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja

Jaje na oko - sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 12 žlica šećera
  • 12 žlica ulja
  • 12 žlica brašna
  • 12 žlica mlijeka
  • 1 prašak za pecivo

Za kremu:

  • 6 dl mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 8 žlica šećera
  • 3 kisela vrhnja (više mliječne masnoće)

Dodatno:

  • 1 kompot od marelice
  • 2 prozirna preljeva za torte

Jaje na oko - priprema:

  1. Pjenasto umutite jaja i šećer pa postepeno dodajte sve ostale sastojke. Miksajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Četvrtasti pleh namastite i pobrašnite pa izlijte smjesu. Biskvit pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
  2. Puding pomiješajte sa šećerom i s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na vatru. Kad mlijeko zakuha dodajte puding i skuhajte ga standardno. Pustite da se malo ohladi. 3. U topli puding dodajte kiselo vrhnje pa miksajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  3. Ostavite da se potpuno ohladi.
  4. Ohlađeni biskvit bockajte čačkalicom po cijeloj površini pa prelijte s malo vode iz kompota za sočnost.
  5. Preko natopljenog biskvita rasporedite ohlađenu kremu, a na kremu posložite polovice marelica iz kompota.
  6. Pripremite prozirni preljev po uputama na pakiranju pa prelijte preko kolača.
  7. Režite tako da svaka porcija ima jednu polovicu marelice za efekt jaja na oko.

Dobar tek!

Ako tražite još ideja za kolače za Uskrs, poslužite se našim bogatim popisom recepata, a ako ste u potrazi za konkretnom tortom, kremastim kolačima, pitama, savijačama ili pak keksima, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Jaje na oko Jaje na oko (Foto: Shutterstock)

U anketi u ovome članku recite nam koji kolač pripremate za Uskrs?

Karpati-torta Koji kolač ili tortu uvijek radite za Uskrs?

Ledeni vjetar Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode Mileram torta Kremasta fantazija: Recept za mileram-tortu sa šumskim voćem Karpati-torta Zaboravite cheesecake - karpati-torta je novi favorit za svaki vikend! Torta od mrkve Topi se u ustima: Pogledajte recept za najsočniju tortu od mrkve Uskrsni linceri Prhki linceri: Obični keksići u novom ruhu koji će danima zadržati svježinu

Sretan Uskrs!

Koji kolač ili tortu uvijek radite za Uskrs? Brzi ledeni vjetar Karpati-kolač +9 Karpati-torta

 

Pročitaj još
Pročitaj još