Kolač Dan i noć
Kolač Dan i noć (Foto: Nataša Pralica)
Zdravlje & prehrana

Zaboravili smo da je ovako dobar: Pročitajte recept za stari kolač u dvije boje, nema boljega uz kavu

04-09-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Postoje kolači koji nas odmah vrate u mirisne kuhinje naših baka, a Dan i noć kolač svakako je jedan od njih.

Jednostavan, a efektnog izgleda, s mekanim biskvitima u dvije boje i kremom od čokolade i oraha koja mu daje onaj pravi retro šarm

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Ako još niste probali ovu slasticu, vrijeme je da otkrijete zašto generacijama ne gubi svoju popularnost. 

Recept naše poznate gastro-blogerice Nataše Pralice možete pronaći u nastavku. 

Dan i noć - sastojci:

biskvit:

  • 6 jaja
  • 300 g margarina
  • 400 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 500 g oštrog brašna
  • 100 g kakaa

krema:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 140 g šećera
  • 200 g margarina
  • 100 g mljevenih oraha
  • 300 ml mlijeka

dodatno:

  • mlijeko za prskanje biskvita
  • 50 g bijele čokolade (za ukrašavanje)

Dan i noć - priprema:

    priprema biskvita:

  1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, dodajte pola šećera i kratko izmiksajte.
  2. Margarin miksajte s ostatkom šećera dok ne postane pjenast, pa umiješajte žumanjke. Dodajte mlijeko i sjedinite.
  3. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i brašno.
  4. Smjesu podijelite na dva dijela – u jedan umiješajte kakao.
  5. Svijetli i tamni biskvit posebno ispecite (25 × 35 cm tepsija, 180 °C, oko 20 minuta). Ohladite.
  6. priprema kreme:

  7. U loncu otopite čokoladu, šećer, margarin i mlijeko.
  8. Na kraju umiješajte orahe i sve dobro sjedinite.
  9. slaganje kolača:

  10. U tepsiju vratite svijetli biskvit, poprskajte ga mlijekom i premažite polovicom kreme.
  11. Stavite tamni biskvit, opet ga poprskajte mlijekom i premažite ostatkom kreme.
  12. Ostavite kolač da se ohladi, a zatim ga prošarajte bijelom čokoladom otopljenom na pari.
  13. savjet:

  14. Kolač slažite u istoj tepsiji u kojoj ste pekli biskvite – tako će krema ostati lijepo raspoređena, a vi bez stresa uživati u savršeno slojevitom desertu.

Dobar tek!

Volite starinske kolače? Onda će vam se svidjeti naš bogati popis tradicionalnih slastica koje pripremamo generacijama. 

Ako još uvijek niste pronašli recept koji vam odgovara, pogledajte i naš popis od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Čupava Kata Obožavamo ovaj stari kolač, savršen je uz kavu, a priprema se baš jednostavno

Češki kolač Nije hrvatski, nije švedski, nego je...? Ovom starom kolaču uvijek se rado vraćamo

Kolač Brzi Gonzales Ovaj kolač gotov je brzo, da brže ne može, a to mu i samo ime kaže. Evo recept

Slika nije dostupna "Trostruki užitak": Recept za omiljene kremaste kocke

U nastavku možete pronaći još naših popisa recepata - od voćnih do onih s pudingom. 

Ledeno nebo s jagodama Slatki recepti s jagodama

Cheesecake s borovnicama Izdvojili smo najbolje recepte s borovnicama, od kolača do sladoleda

Pita s kokosom i limunom Prikupile smo više od 20 recepata za kolače s kokosom – i dva recepta za fine koktele

Kolač s borovnicama Imamo 15 ideja za jednostavne i brze kolače s pudingom