Jednostavan, a efektnog izgleda, s mekanim biskvitima u dvije boje i kremom od čokolade i oraha koja mu daje onaj pravi retro šarm
Ako još niste probali ovu slasticu, vrijeme je da otkrijete zašto generacijama ne gubi svoju popularnost.
Recept naše poznate gastro-blogerice Nataše Pralice možete pronaći u nastavku.
Dan i noć - sastojci:
biskvit:
- 6 jaja
- 300 g margarina
- 400 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 500 g oštrog brašna
- 100 g kakaa
krema:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 140 g šećera
- 200 g margarina
- 100 g mljevenih oraha
- 300 ml mlijeka
dodatno:
- mlijeko za prskanje biskvita
- 50 g bijele čokolade (za ukrašavanje)
Dan i noć - priprema:
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, dodajte pola šećera i kratko izmiksajte.
- Margarin miksajte s ostatkom šećera dok ne postane pjenast, pa umiješajte žumanjke. Dodajte mlijeko i sjedinite.
- Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i brašno.
- Smjesu podijelite na dva dijela – u jedan umiješajte kakao.
- Svijetli i tamni biskvit posebno ispecite (25 × 35 cm tepsija, 180 °C, oko 20 minuta). Ohladite.
- U loncu otopite čokoladu, šećer, margarin i mlijeko.
- Na kraju umiješajte orahe i sve dobro sjedinite.
- U tepsiju vratite svijetli biskvit, poprskajte ga mlijekom i premažite polovicom kreme.
- Stavite tamni biskvit, opet ga poprskajte mlijekom i premažite ostatkom kreme.
- Ostavite kolač da se ohladi, a zatim ga prošarajte bijelom čokoladom otopljenom na pari.
- Kolač slažite u istoj tepsiji u kojoj ste pekli biskvite – tako će krema ostati lijepo raspoređena, a vi bez stresa uživati u savršeno slojevitom desertu.
priprema biskvita:
priprema kreme:
slaganje kolača:
savjet:
Dobar tek!
Volite starinske kolače? Onda će vam se svidjeti naš bogati popis tradicionalnih slastica koje pripremamo generacijama.
Ako još uvijek niste pronašli recept koji vam odgovara, pogledajte i naš popis od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
U nastavku možete pronaći još naših popisa recepata - od voćnih do onih s pudingom.