Djedov brk
Djedov brk (Foto: Recepttura)
Zdravlje & prehrana

Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, zapravo je vrlo jednostavna priprema

09-12-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Djedov brk jedan je od onih starinskih kolača koji mirišu na dom, blagdane i toplinu obiteljskog stola, a mi se baš uvijek razveselimo kad ga ugledamo na blagdanskom stolu.

Iako izgleda vrlo efektnо i na prvu djeluje zahtjevno, zapravo je riječ o jednostavnoj slastici koju uz dobar recept može napraviti svatko. Donosimo provjereni recept Tanje s bloga Recepttura, uz koji će vaš djedov brk svaki put ispasti savršeno.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Recept je u nastavku: 

Djedov brk - sastojci:

za tijesto:

  • 180 g margarina sobne temperature
  • 3 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 50 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 470 g oštrog brašna
  • 10 g praška za pecivo

za nadjev:

  • 3 bjelanjka
  • 120 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • 8 žlica pekmeza od šljiva (sobne temperature)
  • šaka oraha za posipavanje

za ukrašavanje:

  • Šećer u prahu
  • čokoladna glazura

Djedov brk - priprema:

  1. Pripremite tijesto. Mikserom izradite margarin i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte žumanjke i cijelo jaje pa ponovno dobro izmiksajte. Umiješajte kiselo vrhnje i mlijeko te kratko izmiksajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa tijesto dovršite ručno, dok ne postane kompaktno i mekano. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, svaki zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak 30 minuta.
  2. Pripremite nadjev od oraha. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Dodajte šećer i miksajte dok se potpuno ne otopi. Umiješajte mljevene orahe lagano, ručno, pjenjačom.
  3. Oblikujte kolač. Razvaljajte svaki komad tijesta na papir za pečenje u kvadrat veličine oko 30 × 30 cm. Premažite s 2 žlice pekmeza od šljiva i lagano pospite mljevenim orasima. Zarolajte rubove s obje strane prema sredini tako da dobijete oblik “brkova”, a u sredini ostavite prostor širok 2–3 cm. U taj prostor rasporedite nadjev od oraha. Odrežite višak papira za lakše rukovanje i prebacite kolač na lim. Ponovite postupak s preostalim tijestom.
  4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 15 minuta. Po dvije štruce kolača stanu u jedan lim.
  5. Ostavite da se kolači potpuno ohlade. Po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom (otopite čokoladu i ulje na pari). Kad se glazura stvrdne, narežite na komade širine oko 2 cm.

Dobar tek!

Pogledajte i video recept za kolač djedov brk. 

Tražite još ideja za blagdanske kolače? 

Inspirirajte se našim popisom recepata za božićne kolače.

Pogledajte i naš bogati popis koji sadrži više od 150 slatkih recepata za kolače. 

Linzer pita Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta

Husari Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Prhki linzeri Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić

Crveni raspucanci Red velvet raspucanci: Recept za keksiće koji izgledaju kao Božić na pladnju

Schwarzwald keksi Ovo nam je novo blagdansko otkriće! Nabavile smo recept za fine Schwarzwald kekse

 

Pročitaj još
Pročitaj još