Dubai krafne
Dubai krafne (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Ako želite barem jednom isprobati Dubai krafne, imamo recept koji svima uspijeva

13-01-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Kraljice zime - debeljuškaste krafne mnogima su najdraži desert, a pošto i mi slijedimo trendove, u nastavku vam donosimo recept za jednostavne dubai krafne koje će vas osvojiti već na prvi zalogaj.

 

Dubai krafne - sastojci:

za krafne:

  • 50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
  • 2 jaja
  • 1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
  • 5 dag šećera + 1 mala žlica za kvasac
  • 8 dag maslaca
  • 2 dl toplog mlijeka + 3 velike žlice za kvasac
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 4 velike žlica ruma
  • prstohvat soli
  • 1 litra ulja za prženje
  • šećer u prahu za posipavanje

za punjenje:

  • 200 g kadaifa
  • 200 g namaza od pistacija
  • žlica maslaca

Dubai krafne - priprema:

  1. Jednu malu žlicu šećera i tri velike žlice mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte žlicom dok se kvasac ne otopi. Zatim pospite jednom velikom žlicom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.
  2. U veliku zdjelu uspite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite, nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.
  3. Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljeni maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.
  4. Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.
  5. Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom pospite i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.
  6. Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krafne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.
  7. U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.
  8. Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano vilicom ili drvenom kuhačom preokrenite krafnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krafne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.
  9. Krafne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na protvan obložen papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće.
  10. Na malo maslaca prepržite kadaif pa ga pomiješajte s domaćom kremom od pistacije.
  11. Ohlađene krafne punite nadjevom pomoću žlice.

Dobar tek!

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Provjerite i naš recept za klasične krafne. 

Krafne po želji možete ukrasiti čokoladnom glazurom, a za još bolji okus možete sami pripremiti namaz od pistacije po našem receptu.  

Ako ste pak ljubitelji klasičnijih punjenja, pogledajte i naše recepte za pekmeze i džemove. 

Džem od šljiva Džem od šljiva s rumom uz koji palačinke postaju najtraženiji desert Marmelada od mandarina Iskoristimo ih što bolje: Recept za neodoljivu marmeladu od mandarina Džem od borovnica Samo tri sastojka: Najbrži recept za džem od borovnica

Ako tražite još recepata za kolače od dizanog tijesta, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Poslužite se i našim savjetima za savršen prsten na krafnama: 

Krafne Tri savjeta uz koje ćete dobiti savršen prsten na krafnama

U nastavku možete pronaći još recepata za krafne. 

Džin-tonik krafne Džin-tonik krafne: Recept za slasticu koja će oduševiti ljubitelje omiljenog pića Krafne Recept za krafne: Tri tajne koje sprečavaju upijanje masnoće Krafnice Krafne od samo tri sastojka, a nijedan nije kvasac? Probajte ove mini slastice od banane Krafne s punjenjem od slastičarske kreme prema receptu Kristine Štrige Najbolji recept za krafne s nadjevom od slastičarske kreme ili karamele

Dobar tek! 

Pročitaj još
Pročitaj još