Dubai krafne - sastojci:
za krafne:
- 50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
- 2 jaja
- 1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
- 5 dag šećera + 1 mala žlica za kvasac
- 8 dag maslaca
- 2 dl toplog mlijeka + 3 velike žlice za kvasac
- 1 dl kiselog vrhnja
- 4 velike žlica ruma
- prstohvat soli
- 1 litra ulja za prženje
- šećer u prahu za posipavanje
za punjenje:
- 200 g kadaifa
- 200 g namaza od pistacija
- žlica maslaca
Dubai krafne - priprema:
- Jednu malu žlicu šećera i tri velike žlice mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte žlicom dok se kvasac ne otopi. Zatim pospite jednom velikom žlicom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.
- U veliku zdjelu uspite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite, nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.
- Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljeni maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.
- Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.
- Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom pospite i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.
- Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krafne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.
- U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.
- Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano vilicom ili drvenom kuhačom preokrenite krafnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krafne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.
- Krafne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na protvan obložen papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće.
- Na malo maslaca prepržite kadaif pa ga pomiješajte s domaćom kremom od pistacije.
- Ohlađene krafne punite nadjevom pomoću žlice.
Provjerite i naš recept za klasične krafne.
Krafne po želji možete ukrasiti čokoladnom glazurom, a za još bolji okus možete sami pripremiti namaz od pistacije po našem receptu.
Ako ste pak ljubitelji klasičnijih punjenja, pogledajte i naše recepte za pekmeze i džemove.
Ako tražite još recepata za kolače od dizanog tijesta, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Poslužite se i našim savjetima za savršen prsten na krafnama:
U nastavku možete pronaći još recepata za krafne.
Dobar tek!