Provjerite trikove kako da krafne budu manje masne
Provjerite trikove kako da krafne budu manje masne (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Trik koji djeluje kod fritula, pomaže i da krafne ne upiju puno masnoće

07-02-2025 Piše L.Š.
komentari

Malo tko može odoljeti debeljuškastim krafnama i obožavamo ih u svim varijantama, a u današnje vrijeme – izbor je doista šarolik.

Ako su vam klasične krafne koje pržimo u dubokom ulju ipak draže od krafni iz pećnice, čitajte dalje jer donosimo savjet kako da one budu manje masne.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Slastičari otkrivaju da dodavanje male količine alkohola, poput ruma, rakije ili votke, može značajno poboljšati teksturu krafni i smanjiti količinu masnoće koju upijaju tijekom prženja.

Razlog je jednostavan – alkohol brže isparava od vode pri visokim temperaturama, što znači da tijesto ostaje lagano i manje upija ulje, a iz istog razloga alkohol često dodajemo i u fritule.

Dovoljno je dodati jednu žlicu alkohola u tijesto kako biste postigli ovaj efekt. Rum i rakija su posebno popularni jer, osim što pomažu u smanjenju masnoće, daju i blag, ugodan miris tijestu. Votka je također dobra opcija jer nema intenzivan okus, a istovremeno pomaže u stvaranju prozračnog i mekanog tijesta.

Što još može pomoći da krafne ne budu jako masne? 

  • Pravilna temperatura ulja – Idealna temperatura za prženje krafni je 170 do 180 stupnjeva. Ako je ulje prehladno, tijesto će ga upiti previše; ako je prevruće, krafne će izgorjeti izvana, a ostati sirove iznutra.
  • Ne pretrpavajte posudu – Ako u posudu stavite previše krafni odjednom, temperatura ulja će pasti i krafne će upiti više masnoće. Pržite ih u manjim količinama.
  • Dovoljna količina ulja – Krafne moraju slobodno plivati u ulju, a ne dodirivati dno posude. Tako će se ravnomjerno ispeći i neće upiti višak masnoće.
  • Dobro odmoreno tijesto –Tako će se razviti bolja struktura, a krafne će biti prozračnije.
  • Papirnati ubrusi – Nakon prženja, krafne stavite na papirnate ubruse kako bi se upio višak ulja.

Krafne Žlčica alkohola pomaže da krafne ne upiju puno masnoće (Foto: Getty Images)

Provjerite i naš recept za najbolje krafne. 

Bezglutenske krafne prema receptu blogerice Adrijane - 5 Recept za krafne idealan za sve koji iz bilo kojeg razloga izbjegavaju gluten Dubai krafne Ako želite barem jednom isprobati Dubai krafne, imamo recept koji svima uspijeva Džin-tonik krafne Džin-tonik krafne: Recept za slasticu koja će oduševiti ljubitelje omiljenog pića Krafnice Krafne od samo tri sastojka, a nijedan nije kvasac? Probajte ove mini slastice od banane Krafne Tri savjeta uz koje ćete dobiti savršen prsten na krafnama

U nastavku možete pronaći i recepte za pekmeze i marmelade kojima možete napuniti krafne. 

Marmelada od smokve Recept za domaću marmeladu od smokava Marmelada od mandarina Iskoristimo ih što bolje: Recept za neodoljivu marmeladu od mandarina Džem od marelica Džem od marelica: Brzi recept koji će voljeti svaka palačinka Džem od borovnica Samo tri sastojka: Najbrži recept za džem od borovnica

Ako volite nešto popularnije varijante, krafne možete napuniti i domaćim namazom od pistacije. 

Domaći namaz od pistacija Imamo recept za domaći namaz od pistacija

Ako tražite još ideja za kolače od dizanog tijesta, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još