Možete birati hoćete li ga staviti u kalup za kuglof ili pak u četvrtasti kalup, rezultat će biti mekani biskvitni kolač koji tako dobro paše uz poslijepodnevnu kavu, a na blagdanskom stolu izgledat će predivno.
Kuglof od bjelanjaka - sastojci:
- 8 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 200 g šećera u prahu
- 100 ml ulja
- 150 g glatkog brašna
- 2 paketa vanilin šećera
- po želji 150 g suhog voća + 1 žlica brašna
- 50 g oraha
Kuglof od bjelanjaka - priprema:
- Pjenasto umutite bjelanjke s prstohvatom soli pa postepeno dodajte šećer u prahu i ulje.
- Zatim dodajte brašno i vanilin šećer (ili malo ekstrakta vanilije) pa lagano umiješati ručno kako ne bismo izbacili previše zraka iz smjese.
- Suho voće namočiti u vodi pa ga pomiješati sa žlicom brašna. Lagano ga rukom umiješati u smjesu od bjelanjaka, a zatim dodati i orahe.
- Kalup premazati uljem ili maslacem pa ga dobro pobrašniti.
- Smjesu rasporediti u kalup.
- Peći na 180 stupnjeva oko pola sata.
- Pričekati da se sasvim ohladi, a tek ga onda izvaditi iz kalupa.
- Po želji posuti šećerom u prahu.
Ako tražite još recepata za biskvitne kolače, kremaste torte, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
U anketi u ovome članku možete s nama podijeliti koji kolač najčešće pravite za Uskrs.
Provjerite i recept za pavlovu tortu, u njemu također možete iskoristiti bjelanjke.