Radi se o Mimoza salati. Sastojci su slični, priprema je jednostavna, a krajnji rezultat je divna slojevita salata koja će biti glavna zvijezda vašeg blagdanskog stola.
Najveća razlika jest činjenica da se sastojci ne miješaju, već ribaju i slažu jedan na drugi kako bismo dobili slojeve.
U nastavku možete pronaći recept.
Mimoza salata - sastojci:
- 700 g krumpira
- 400 g mrkve
- 300 g šunke
- 300 g sira trapist, gauda ili neki drugi polutvrdi sir
- 200 g kiselih krastavaca
- 6 jaja
- 180 g majoneze
- 180 g kiselog vrhnja
- sol, papar
- narezani peršin
Mimoza salata - priprema:
- Skuhati krumpir u kori (kuhati oko 45 minuta), oguljenu mrkvu (kuhati 20-ak minuta) i jaja (kuhati također 20 minuta).
- Krumpir i jaja oguliti i ostaviti da se ohlade na sobnu temperaturu, kao i mrkvu.
- Krumpir, mrkvu, šunku i kisele krastavce naribati na veliki ribež.
- Sir naribati na sitni ribež.
- Oprezno odvojiti žumanjke od bjelanjaka te ih naribati na sitni ribež.
- U posudi pomiješati majonezu s kiselim vrhnjem i dobro izmiješati.
- Zatim svu količinu prebaciti u vrećicu za ukrašavanje kolača.
- Salatu slagati u kalupu za torte promjera 26 centimetara ili neku veću dublju posudu.
- Stijenke kalupa premazati uljem.
- Na dno se stavlja naribani krumpir koji treba utisnuti čašom.
- Posoliti i popapriti, te u tankom sloju nanijeti smjesu majoneze i vrhnja. I njega razmazati po cijeloj površini.
- Zatim ide naribana mrkva.I nju utisnuti s čašom, te posoliti i popapriti.
- Preko staviti sloj majoneze i vrhnja te ga razmazati.
- Slijedi sloj šunke, njeno utiskivanje pa soljenje i paprenje.
- Nakon šunke se stavlja sir, utiskuje, soli i papri pa premazuje s majonezom i vrhnjem.
- Slijedi sloj kiselih krastavaca, utiskivanje, soljenje, paprenje i premazivanje majonezom i vrhnjem.
- Nakon kiselih krastavaca ide sloj bjelanjaka. Rasporediti ih po cijelom kalupu, posoliti i popapriti.
- Sada ide zadnji sloj majoneze i vrhnja.
- Na vrh posložiti žumanjke.
- Za ukrašavanje narezati svježi peršin te ga posuti po rubu torte preko žumanjaka.
- Salatu ohladiti barem 4 sata prije posluživanja.
Recept za Mimoza salatu s nama je podijelio gastro-blog Recepttura.
Postupak možete pronaći i u videu.
Ako tražite još ideja za uskrsna jela, inspirirajte se našim bogatim popisom uskrsnih recepata.
Provjerite i zašto za Uskrs jedemo šunku i jaja.
Inspirirajte se i drugim receptima koje možete pripremiti za Uskrs, ali i nakon blagdana – kad ostane finih sastojaka.