Kolač s jabukama
Kolač s jabukama (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Mnogi tvrde da je baš ovo najbolji kolač od jabuka, isprobajte recept

13-09-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Jeste li ikad isprobali kolač od jabuka u njemačkom stilu? Prko tijesto, karamelizirane jabuke i glazura od limuna – može li bolje od toga?

Priprema je jednostavna, a mnogi kažu da im je ovo – najfiniji kolač od jabuka ikad. I mi se slažemo jer su jednostavni recepti ponekad najbolji, a ovo je jedan od dokaza za to.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

U nastavku je recept.

Kolač od jabuka s glazurom od limuna - sastojci;

za tijesto:

  • 450 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 300 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • naribana korica 1 limuna
  • 1 jaje (veliko)

za nadjev:

  • 1,5 kg kiselkastih jabuka
  • 70 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 2 žlice gustina
  • sok od 1 limuna
  • 75 g prženih badema, nasjeckanih
  • po želji: mljeveni orasi za posip po dnu

za glazuru:

  • 3 žlice limunovog soka
  • 100 g šećera u prahu
  • listići badema za posip

Kolač od jabuka s glazurom od limuna - priprema:

  1. Prosijte brašno u veću zdjelu i pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom i solju. Dodajte maslac narezan na kockice, limunovu koricu, vaniliju i jaje. Umijesite tijesto. Podijelite na tri dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak oko 30 minuta.
  2. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Jedan dio tijesta iskoristite za dno, a drugim obložite rubove kalupa. Dno nekoliko puta izbodite vilicom i vratite u hladnjak. Treći dio ostavite za završni sloj.
  3. Ogulite jabuke i narežite ih na tanke ploške ili kockice. Odmah ih pomiješajte s limunovim sokom da ne potamne. Dodajte šećer, cimet i gustin. Umiješajte i nasjeckane bademe. Dobro promiješajte da se sve poveže.
  4. Po dnu tijesta pospite malo krušnih mrvica ili mljevenih oraha, zatim rasporedite jabuke. Zadnji dio tijesta razvaljajte i položite preko nadjeva kao gornju koru. Rubove dobro pritisnite prstima ili ravnim rubom.
  5. Pitu pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Nakon toga pokrijte papirom za pečenje da ne potamni previše, smanjite temperaturu na 175 °C i pecite još 30 minuta – dok gornja kora ne postane zlatna.
  6. Pustite da se pita potpuno ohladi na rešetki, a zatim je ostavite preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom u glatku glazuru i premažite preko gornje kore. Pospite listićima badema i ostavite da se stisne.

Dobar tek!

Kolač od jabuka Kolač od jabuka (Foto: Midjourney)

Pročitajte i naš recept za kremasti kolač s jabukama.

Tražite još ideja za jednostavne kolače i torte? Inspirirajte se našim popisom recepata od 100 slastica na jednom mjestu. 

Kolač s jabukama Ovaj recept za brzi kolač od jabuka s razlogom ima 32 milijuna pregleda

Kolač s jabukama i keksom Ne može brže i lakše: Fini kolač od jabuka koji će vam sigurno uspjeti

Sipana pita od jabuka blogerice Antonie Jagodić Kolač bez tijesta koji se ne može zeznuti: Sipana pita s jabukama i makom

Bavarska štrudla od jabuka Recept za bavarsku štrudlu od jabuka s posebnim dodatkom koji daje ekstra sočnost

Brzi kolač s jabukama Brzi kolač s jabukama za koji vam ne treba ni mikser ni vaga

Pogledajte i naš video recept za talijanski kolač s jabukama. 

U nastavku možete pronaći još popisa recepata prema kategorijama. 

Kolač s borovnicama Imamo 15 ideja za jednostavne i brze kolače s pudingom

Pita s kokosom i limunom Prikupile smo više od 20 recepata za kolače s kokosom – i dva recepta za fine koktele

Trostruki užitak Složili smo popis recepata za starinske kolače, neke od njih jako dugo nismo jeli

 

Pročitaj još
Pročitaj još