Quiche sa špinatom i sirom
Quiche sa špinatom i sirom (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Evo ideja za fini ručak: Napravite brzinski quiche sa špinatom i sirom

18-09-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Quiche ili slana pita još je jedan od francuskih klasika koji se sastoji od prhkog tijesta i sočnog nadjeva po želji.

Kad ne znate što biste napravili za fini večernji snack ili malo drugačiju večeru, napravite quiche. Quiche je francuski naziv za slanu pitu čija je baza fino, prhko tijesto koje se umijesi začas, a nadjev najčešće sadrži jaja, sir ili crème fraîche, razno povrće, gljive, kockice slanine, šunku ili losos.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Quiche sa špinatom i sirom - sastojci:

za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 125 ga maslaca
  • prstohvat soli
  • 1-2 žlice hladne vode

za nadjev:

  • 250 g mladog špinata
  • 250 g ricotte
  • 50 g ribanog parmezana
  • 150 g milerama
  • 3 jaja
  • 2 prstohvata soli
  • malo svježe mljevenog papra
  • na vrh noža muškatnog oraščića
  • 2 žlice maslinova ulja

Quiche sa špinatom i sirom - priprema:

  1. Najprije umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno, dodajte sol, promiješajte pa dodajte na kockice narezan hladni maslac te ga prstima brzo utrljajte u brašno. Dodajte jaje i vodu pa umijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
  2. Pripremite nadjev: mladi špinat operite i ocijedite pa ga prebacite u dublju tavu u kojoj ste zagrijali maslinovo ulje i poklopite. Špinat će brzo povenuti, promiješajte ga, malo posolite i pirjajte dok ne ishlapi tekućina. Ohladite.
  3. U dubljoj zdjeli izmiješajte ricottu i mileram pa dodajte jedno po jedno jaje, nakon toga umiješajte ribani parmezan, popaprite, posolite i začinite muškatnim oraščićem. Na kraju umiješajte špinat, sve dobro izmiješajte.
  4. Pomoću papira za pečenje razvaljajte tijesto, prebacite ga u kalup za pečenje (promjera 24-26 cm), odrežite višak tijesta koji viri preko rubova pa tijesto po dnu izbodite vilicom. Ulijte pripremljeni nadjev i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 30-40 minuta.
  5. Poslužite toplo uz sezonsku salatu.

Dobar tek!

Pogledajte i recept za quiche s piletinom, blitvom i špinatom, ovo je još jedan odličan način da upotrijebite file pilećih prsa.

Kako vam zvuči slana pita od krumpira, jaja i špeka? Nama kao izvrstan doručak za vikend!

U nastavku možete pronaći još ideja za fini i zdravi ručak. 

Tortilje s tikvicama i sirom Brze tortilje s tikvicama i sirom koje se mogu jesti za doručak, ručak i večeru

Punjene tikvice Ne znate što spremiti za ručak? Predlažemo vam pohane tikvice s finim punjenjem

Rolada s tikvicama punjena šunkom i sirom Isprobajte recept za slanu roladu od tikvica punjenu šunkom i sirom

Pita s mesom i krumpirom Meso, krumpir i fantastičan preljev: Imamo recept za najfiniju pitu

Izlivača s tikvicama Obožavamo ovaj ljetni ručak s tikvicama: Smutite, stavite u kalup, zapečete – i to je to

Zapečene tikvice Da im je barem stalno sezona: Napunite tikvice mesom i sirom i razveselite obitelj

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još