Quiche ili slana pita još je jedan od francuskih klasika koji se sastoji od prhkog tijesta i sočnog nadjeva po želji. Mi smo odabrali mladi špinat i kremastu ricottu, baš u skladu s proljećem koje nam pomalo kuca na vrata.

Kad ne znate što biste napravili za fini večernji snack ili malo drugačiju večeru, napravite quiche. Quiche je francuski naziv za slanu pitu čija je baza fino, prhko tijesto koje se umijesi začas, a nadjev najčešće sadrži jaja, sir ili crème fraîche, razno povrće, gljive, kockice slanine, šunku ili losos.

Mi vam donosimo recept za quiche s nadjevom od mladog špinata i sira koji ćete napraviti za nešto više od pola sata. Jedite ga toplog uz omiljenu salatu, a ostatke spremite za sutrašnji doručak ili kao ručak koji ćete ponijeti na posao.

Sastojci:

Za tijesto:
250 g glatkog brašna
1 jaje
125 ga maslaca
prstohvat soli
1-2 žlice hladne vode

Za nadjev:

250 g mladog špinata
250 g ricotte
50 g ribanog parmezana
150 g milerama
3 jaja
2 prstohvata soli
malo svježe mljevenog papra
na vrh noža muškatnog oraščića
2 žlice maslinova ulja

Priprema:

1. Najprije umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno, dodajte sol, promiješajte pa dodajte na kockice narezan hladni maslac te ga prstima brzo utrljajte u brašno. Dodajte jaje i vodu pa umijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.

2. Pripremite nadjev: mladi špinat operite i ocijedite pa ga prebacite u dublju tavu u kojoj ste zagrijali maslinovo ulje i poklopite. Špinat će brzo povenuti, promiješajte ga, malo posolite i pirjajte dok ne ishlapi tekućina. Ohladite.

3. U dubljoj zdjeli izmiješajte ricottu i mileram pa dodajte jedno po jedno jaje, nakon toga umiješajte ribani parmezan, popaprite, posolite i začinite muškatnim oraščićem. Na kraju umiješajte špinat, sve dobro izmiješajte.

4. Pomoću papira za pečenje razvaljajte tijesto, prebacite ga u kalup za pečenje (promjera 24-26 cm), odrežite višak tijesta koji viri preko rubova pa tijesto po dnu izbodite vilicom. Ulijte pripremljeni nadjev i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 30-40 minuta.

5. Poslužite toplo uz sezonsku salatu.

Pogledajte i recept za quiche s piletinom, blitvom i špinatom, ovo je još jedan odličan način da upotrijebite file pilećih prsa.

Kako vam zvuči slana pita od krumpira, jaja i špeka? Nama kao izvrstan doručak za vikend!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju