Gulaš od junetine grije dušu i tijelo, a kuha se sam
Gulaš od junetine grije dušu i tijelo, a kuha se sam (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za slasni juneći gulaš koji grije bolje od radijatora

09-01-2025 Piše S.L.
komentari

Kada temperature padnu u termometru, žudimo za utješnim jelima koja nas podsjećaju na djetinjstvo te koja nas mogu lijepo zasititi i zagrijati. Gulaš s junetinom jedno je od tih jela. Dobar gulaš gust je i slastan, a meso je toliko mekano da se može rezati nožem za maslac.

Da biste postigli takvu sočnost, važno ga je dugo termički obrađivati na laganim temperaturama.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Ovaj jednostavni recept možete obogatiti namirnicama po želji, odnosno u njega dodati slanine, graška ili koju drugu namirnicu.

Juneći gulaš - sastojci:

  • ½ kg junećih kocki za gulaš
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2-3 veća krumpira
  • 100 ml crvenog vina
  • ½ litre mesnog temeljca
  • ½ litre vode
  • 2 žlice brašna
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 lovorov list
  • 3 žlice ulja po želji za pirjanje
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin ili majčina dušica za serviranje

Juneći gulaš - priprema:

  1. U velikoj zdjeli ugrijte biljno ulje pa na njemu popržite kockice junetine koje ste prethodno posolili i popaprili. Pirjajte dok kocke ne dobiju lijepu tamnosmeđu boju sa svih strana. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
  2. Izvadite meso iz lonca, a na preostaloj masnoći propirjajte luk i češnjak nasjeckan na sitne komade. Ulijte i vino te kuhačom ostružite s dna sve eventualne smeđe točke od pirjanja mesa. Kuhajte sve zajedno oko pet minuta.
  3. U lonac dodajte brašno, dobro ga promiješajte te podlijte mesnim temeljcem i vodom.
  4. Vratite meso u lonac, ubacite koncentrat rajčice i lovorov list.
  5. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha oko sat vremena.
  6. Po isteku tog vremena ubacite u lonac krumpir narezan na jednake dijelove te mrkve. Promiješajte sve zajedno i kuhajte još 45 minuta na laganoj temperaturi, odnosno sve dok se povrće ne skuha do kraja, a meso omekša.
  7. Na kraju kuhanja kušajte te dodajte još soli i papra ako je potrebno. Poslužite sa svježim peršinom, uz krišku domaćeg kruha ili s kuhanom tjestenom po želji.

Dobar tek!

Uz juneći gulaš najbolje ide domaći kruh, a možete ga pripremiti po našem receptu za najhrskaviji i najmekši kruh iz zdjele. 

U nastavku možete pronaći još recepata na žlicu koji griju dušu i tijelo. 

Pileći gulaš Zasitno i brzo gotovo: Recept za pileći gulaš koji će nahraniti cijelu obitelj Slika nije dostupna Brzi ručak: Recept za fino povrtno varivo u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa Varivo od mahuna i piletine Zdravo, ukusno i jeftino varivo od mahuna i piletine krijepi dušu u hladnim danima Varivo od cvjetače i sira Ručak za 20 minuta: Recept za prefino varivo od cvjetače i naribanog sira Slika nije dostupna Ručak za tri eura: Recept za fino proljetno varivo

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još