Nemate vremena za pripremu kompliciranih jela? Nemamo ni mi. Baš zato smo uvijek u potrazi za jednostavnim receptima za ukusne obroke.

Idealan ručak za ponijeti na posao je fin, hranjiv i jednostavan za transport. Jednako je fin i hladan te ne iziskuje termičku obradu, odnosno podgrijavanje.

Salata u staklenki

Salata u staklenki idealna je za sve dame koje se ne žele odreći ukusnih i zdravih zalogaja i na poslu, ali im je dosadilo naručivati iz dostave.
Najvažniji korak u pripremi jest raspored kojim stavljate sastojke u staklenku kako se ne bi pokvarili – „mokri“ sastojci poput preljeva za salatu, kuhane riže, kvinoje ili rezanaca stavljaju se na dno staklenke, a kvarljivije namirnice poput zelenog lisnatog povrća i začinskog bilja na vrh staklenke.

Dobra salata uravnotežena je kombinacija bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Kombinirati možete različite okuse – primjerice kuhani grah s rižom i povrćem po želji, kvinoju s tunom iz konzerve, graškom, mrkvom i kuhanim kukuruzom ili pak napraviti hladnu salatu na bazi tjestenine.

Mi vam predlažemo recept za brzu salatu od rezanaca, povrća i piletine.

Salata u staklenki od piletine, rezanaca i povrća Salata u staklenki od piletine, rezanaca i povrća (Foto: Shutterstock)

Proteinski sendvič s avokadom i slantukom

Sendvič je još jedan savršeni izbor za brzi ručak koji možete napraviti kod kuće i ponijeti sa sobom na posao. No umjesto uobičajenih kombinacija sastavljenih od procesiranih sastojaka poput sira i salame, napraviti ga možete i od podjednako ukusnih, a cjelovitih namirnica.

Donosimo vam recept za poboljšanu verziju avokado tosta. Ovo kremasto tropsko voće savršeno će se sljubiti s kuhanim slanutkom koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla. Najvažnije je da imate avokado koji je spreman za konzumaciju – od pretvrdog i nezrelog ploda nemoguće je napraviti dobar sendvič.

Količinu proteina u obroku dodatno povećajte i odabirom kruha – izaberite proteinsku verziju, ili peciva napravljena od cjelovitih žitarica i sjemenki.

Pročitajte recept za sendvič s avokadom i slanutkom.

Jaja i grahu tortilji Jaja i grahu tortilji (Foto: Shutterstock)

Tortilja s jajima i grahom

Tko kaže da ne možete kuhati brzo, jeftino i ukusno? Kada ne znate što biste pripremili za ručak te nemate puno vremena za kulinarska istraživanja – smotajte burrito.

Točnije, tortilju napunite pečenim jajima, začinjenim grahom i povrćem po želji. Riječ je o jednostavnu i hranjivu obroku prepunom bjelančevina koji će vam podariti dovoljno energije za ostatak dana bez onog osjećaja tromosti koji vas prati kad pojedete (pre)više ugljikohidrata.

Tortilje možete sami napraviti od brašna i vode ili se poslužiti malim trikom te ih kupiti već gotove u trgovini. Grah također možete prethodno skuhati i pohraniti u hladnjaku ili se poslužiti onim iz konzerve.

Saznajte recept za tortilju s jajima i grahom.

Singl žena Singl žena (Foto: Shutterstock)

Zobena kaša bez kuhanja

Budite buntovnica i za ručak pojedite nešto – slatko! Ponesite na posao zobenu kašu s voćem. Zobena kaša bogata je ugljikohidratima i prehrambenim vlaknima, a kada se kombinira s mlijekom ili jogurtom pretvara se i u malu proteinsku bombu. Obično se jede za doručak, ali može biti i odličan izbor za hranjivi ručak (ili čak večeru), a pogotovo ako žudite za nečim slatkim.

U zobenu kašu obavezno stavite i žlicu chia sjemenki koje obiluju omega 3 masnim kiselinama, nešto dobrih masnoća u vidu maslaca od kikirkija i malo meda. Voće je još jedan obavezan sastojak – dodajte zgnječenu bananu, jabuku, borovnice, ma što god poželite.

Saznajte recept za zobenu kašu koja može imati brojne verzije. 

Zapečena carbonara na kocke

Izdašni špageti carbonara uvijek su dobar odabir za ručak, a jeste li ikada isprobali verziju carbonare koja se reže na komade?

Ovaj tip tjestenine se vrlo lako može spremiti u plastičnu kutiju i ponijeti na posao. Za pripremu vam potrebno oko sat vremena.

Pročitajte recept za zapečenu carbonaru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju