U Francuskoj se 6. siječnja svake godine tradicionalno jede La Galette Des Rois ili kraljevski kolač. Riječ je o ukusnoj slastici od lisnatog tijesta ispunjenoj aromatiziranom pastom od badema. Kako je napraviti kod kuće, saznajte u našem receptu.

Sastojci za kolač za 10 osoba:
450 grama gotovog lisnatog tijesta (podijeljenog u dva komada)

Za nadjev:
100 grama bademova brašna
100 grama šećera
prstohvat soli
korica od pola neprskane naranče
100 grama maslaca sa sobne temperature
2 velika jaja
2 čajne žličice ruma
1/8 čajne žličice ekstrakta badema
1 badem

Za glazuru:
1 žumanjak
1 žlica mlijeka

Priprema:
1. U mikseru pomiješajte bademovo brašno, šećer, sol i narančinu koricu. Potom dodajte omekšali maslac i miksajte sve dok se dobijete glatku smjesu.

2. U smjesu dodajte jaja, rum i ekstrakt badema. Pokrijte smjesu i stavite je u hladnjak.

3. Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite lisnato tijesto u dva kruga promjera oko 25 centimetara. Za to će vam pomoći kalup za kolače, a možete se poslužiti i poklopcem od neke zdjele.

Svaki komad lisnatog tijesta stavite na papir za pečenje i vratite u hladnjak na pola sata.

Kraljevski kolač
U kraljevskom kolaču obično se skriva jedan badem (Foto: Getty Images)

Kada radite s kupljenim lisnatim tijestom iz ledenice, važno je da budete brzi kako se ne bi počeo topiti i otežavati vam posao. Jedan komad držite u hladnjaku dok valjkom razvlačite drugi komad.

4. Premažite nadjev preko sredine lisnatog tijesta, položite badem u željeni dio kolača, te ga preklopite drugim komadom lisnatog tijesta.

Važno je ostaviti oko tri centimetara slobodnog mjesta na rubu kolača bez nadjeva, te dobro zalijepiti rubove vodom kako krema ne bi iscurila iz kolača tijekom pečenja.

5. Tako pripremljeni kolač vratite u hladnjak na pola sata.

6. Premažite kolač smjesom žumanjka i mlijeka te vilicom utisnite rubove kolača. Napravite nekoliko rupica na vrhu kolača da para može izaći iz kolača tijekom pečenja.

7. Kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta, dok lisnato tijesto ne potamni na vrhu i po rubovima. Poslužite toplo. Dobar tek!

Savjet plus:
Unaprijed upozorite svoje ukućane da se u kolaču skriva badem, pa neka jedu pažljivo. Također, pripremite dar iznenađenja za osobu koja u kraljevskom kolaču pronađe taj orašasti plod.