Na današnji dan imendan slave Darije.

Sveta Darija bila je ranokršćanska svetica koja je zajedno sa suprugom umrla mučeničkom smrću u 3. ili 4. stoljeću, a spomendan joj je 25. listopada, zbog čega smo današnji dan iskoristili kao povod da provjerimo značenje tog čestog ženskog imena.

Postoji više tumačenja, a prema jednom od njih, ime Darija izvedeno je od riječi "dar", u skladu s čim je značenje ovog imena 'ona koja je dar s neba'.

Prema drugom tumačenju, ime Darija izvedeno je od grčke riječi Daerios, koja znači 'imati', odnosno 'posjedovati'.

Značenje imena Darija objašnjava i numerologija, prema kojoj su osobe koje nose ovo ime rođene vođe. Pozitivne osobine Darija su samostalnost, kreativnost, ambicioznost i samosvjesnost.

Kada je u pitanju ljubav, radi se o osobama koje preuzimaju inicijativu i koje su uzbudljive partnerice spremne iskusiti nove stvari, a to isto očekuju od svoje druge polovice.

Ima Darija u Hrvatskoj je jedno od češćih imena i dijeli ga više od tri tisuće imenjakinja. Najviše ih je u Zagrebu, a ime je najpopularnije bilo 1981. godine.
 
Slavne žene koje nose ovo ime jesu glumice Daria Lorenci i Daria Knez te pjevačica Daria Hodnik. Ime Daria nosi i junakinja istoimene popularne američke animirane serije.

Irena Irena: Kakvo je značenje imena koje nosi i božica mira? Gabrijela Sretan imendan! Kakvo se značenje krije iza imena Gabrijela? Mihaela Hrabre, dobre i predane: Kakve su osobe koje nose ime Mihaela? Sabina, Imendan Inteligentne i optimistične: Kakve su osobe koje nose ime Sabina? Aleksandra, Imendan "Zaštitnice muškaraca": Kakve su osobe koje nose ime Aleksandra? Ana Snalažljive i odlučne: Kakve su osobe koje nose ime Ana? Danijela 'Ona koja čita snove': Značenja milozvučnog imena koje je opjevao i Oliver Dragojević

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju