Irene imendan slave 20. listopada, što nam je bio povod da provjerimo koja su sve značenja tog lijepog imena, koje ima i svoje sve popularnije inačice – Ena i Irina.

Ime Irena prvi se put spominje u grčkoj mitologiji, u originalnoj verziji Eirene, kako se zvala božica mira i proljeća, kći Zeusa i Temide. Stoga je najčešće značenje imena Irena 'mirna, spokojna'. Prema ostalim tumačenjima, ime Irena potječe iz grčkih riječi koje znače 'sreća', 'blaženstvo', 'dobrota', 'blagost'.

Irene imendan slave 20. listopada. Ovo lijepo ime ima i svoje sve popularnije inačice – Ena i Irina

Drevni Atenjani posebno su cijenili svoju božicu mira. Nakon što su pobijedili u pomorskim bitkama protiv Sparte, u znak zahvalnosti za mir koji je uslijedio nakon rata Grci su počeli graditi hramove za božicu Irenu. Nazivali su je najdražom prijateljicom muza, najvećim blagoslovom čovječanstva i neprijateljicom žalosti.

Ivane slave imendan 27. prosinca Kakvo se značenje krije iza jednog od najčešćih imena u Hrvatskoj?

U klasičnoj umjetnosti obično je prikazivana u društvu svojih sestara kako bere sezonske plodove. Također je često prikazivana noseći Demetrova sina Plutusa, boga (prikazanog kao dijete) obilja i rog prepun hrane. U srednjem vijeku davanje djeci imena po svecima bilo je uobičajeno te se tad proširila i popularnost imena Irena. U Istočnoj Europi postalo je naročito popularno jer ga je nosila prva bizantska carica Irena Atenska, koja je vladala u osmom stoljeću.

Martina Navratilova Odgovorne i smirene: Kakve su osobe koje nose ime Martina?

Neka od opisnih značenja imena Irena su 'žena koja donosi mir i sreću', 'ona koja je blaga i svjetla', 'ona koja donosi radost i sreću', 'žena koja je lijepa kao proljeće', 'osoba puna nježnosti i topline', 'ona koja je lijepa', 'žena kojoj se dive jer je borbena, silovita, neustrašiva i ustrajna'.

Marija Skromne, odgovorne i emotivne: Kakve su žene koje nose ime Marija?

Ime Irena nose i neke žene iz hrvatskog javnog života, kao što su redateljica Irena Škorić, spisateljica Irena Vrkljan, balerina Irena Pasarić i glazbenica Irena Žilić. Poznata je i Irena Sendlerova, poljska socijalna radnica, medicinska sestra i humanitarka te borac za jednakost i ženska prava koja je bila aktivna u Poljskom pokretu otpora u okupiranoj Varšavi tijekom Drugog svjetskog rata.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju