Danijele i Danijeli imendan slave 10. listopada i 21. srpnja. To melodično ime dolazi u dvije inačice, sa slovom j ili bez njega, te ima nekoliko zanimljivih značenja.

Ime Danijela izvedeno je od muškog imena Danijel (Daniel), a dolazi od armenijske riječi daniy'el koja se prevodi kao 'bog je moj sudac', no često se tumači i kao 'ona koja čita snove' i 'proročica'.

Danijele i Danijeli imendan slave 10. listopada i 21. srpnja

Danijela je indirektno biblijsko ime armenskog porijekla – ime Danijel spominje se u Starom zavjetu. Danijel je bio je prorok čija je priča ispričana u knjizi Danijela. Bio je židovski rob u gradu Babilonu kod asirskog kralja Nabukodonozora oko 600. godine prije Krista. Danijel je bio poznat kao tumač snova i tako je dobio naklonost kralja. Njegovi neprijatelji bacili su ga lavovima, no Bog je držao lavlja usta zatvorenima i tako spasio Danijela od sigurne smrti.

U Hrvatskoj je najčešći oblik imena Danijela, dok je u zemljama poput Italije i Španjolske najčešće Daniela. Francuzi pak imaju Danielle, a dva l koriste i zemlje engleskog govornog područja – Daniella.

Lidija Razumna, jaka i samostalna: Što sve označava ime Lidija?

Ema Kakve su osobe koje nose ime Ema?

Maja Kakve su osobe koje nose ime Maja?

Prema numerologiji, Danijelama pripada broj sedam. On ih opisuje kao stabilne, ozbiljne, odane i inventivne osobe s interesom za sve što je mistično ili spiritualno. Danijele su simpatične, zabavne i prijateljski nastrojene, pa se lako zbližavaju i s ljudima koje su tek upoznale.

To milozvučno i melodično ime davne 1979. godine opjevao je i Oliver Dragojević.

Valentina Zbog čega je ime Valentina posebno?

Dora Vesele, pouzdane i vrijedne: Kakve su osobe koje nose ime Dora?

Vanja Značenje imena koje nose junaci mnogih slavenskih bajki

Marija Marija: Koje je skriveno značenje najčešćeg ženskog imena na svijetu?

Ivane slave imendan 27. prosinca Kakvo se značenje krije iza jednog od najčešćih imena u Hrvatskoj?

Viktorija Mudre i tihe: Kakve su osobe koje nose kraljevsko ime Viktorija?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju