Danijele i Danijeli imendan slave 10. listopada i 21. srpnja. To melodično ime dolazi u dvije inačice, sa slovom j ili bez njega, te ima nekoliko zanimljivih značenja.

Ime Danijela izvedeno je od muškog imena Danijel (Daniel), a dolazi od armenijske riječi daniy'el koja se prevodi kao 'bog je moj sudac', no često se tumači i kao 'ona koja čita snove' i 'proročica'.

Danijele i Danijeli imendan slave 10. listopada i 21. srpnja

Danijela je indirektno biblijsko ime armenskog porijekla – ime Danijel spominje se u Starom zavjetu. Danijel je bio je prorok čija je priča ispričana u knjizi Danijela. Bio je židovski rob u gradu Babilonu kod asirskog kralja Nabukodonozora oko 600. godine prije Krista. Danijel je bio poznat kao tumač snova i tako je dobio naklonost kralja. Njegovi neprijatelji bacili su ga lavovima, no Bog je držao lavlja usta zatvorenima i tako spasio Danijela od sigurne smrti.

U Hrvatskoj je najčešći oblik imena Danijela, dok je u zemljama poput Italije i Španjolske najčešće Daniela. Francuzi pak imaju Danielle, a dva l koriste i zemlje engleskog govornog područja – Daniella.

Prema numerologiji, Danijelama pripada broj sedam. On ih opisuje kao stabilne, ozbiljne, odane i inventivne osobe s interesom za sve što je mistično ili spiritualno. Danijele su simpatične, zabavne i prijateljski nastrojene, pa se lako zbližavaju i s ljudima koje su tek upoznale.

To milozvučno i melodično ime davne 1979. godine opjevao je i Oliver Dragojević.