„Koja ti je najženstvenija ženska iz Seks i grada?“, upitala me prijateljica dok smo sjedile na kavi i nostalgično se prisjećale njihovih likova u originalnoj seriji. Hm. Charlotte, Carrie, Samantha i Miranda: različite su, a opet, sve su na svoj način ženstvene – teško je usporediti.

Galerija Sve nijanse ženstvenosti Ženstvenost Ženstvenost na plesnom podiju +5 Antonija Tomić

Charlotte je romantičarka iz tradicionalnih i školskih primjera nježne ženstvenosti. Samantha je hodajuća Venera, oličenje ženske vamp energije.

Carrie je urbana, vrckava, impulzivna, srčana, ekspresivna. Miranda je poput super junakinje ispod čije se nepokolebljive i stroge vanjštine kriju ogromno srce i briga za svoje bližnje, pa i ranjivost. Iako su je pokušavali uništiti s onim tregerima i špangicama na šiškama…, zaključuje prijateljica.

Dakle, ženstvenost nema baš veze s izgledom. Ne, tvrdi ona. Moja trenerica ne izlazi iz trenirke, ne šminka se, štapićasto je građena i odrasla je s trojicom braće – što osjetiš kad te trkne laktom dok se šali, pa ti odvali rebro, smije se. Ali, i ona je ženstvena. Nježna je u pristupu na treningu, strpljiva je, pažljiva. Osim tog incidenta s laktom ponekad, topla je i draga.

Teško je danas definirati ženstvenost i biti politički korektan. Jedni će tvrditi da je ženstvenost izmislilo društvo. Drugi će reći kako postoje biološki čimbenici koji predodređuju ono što nas čini drugačijima od muškaraca, pa se te razlike smatraju „ženskima“. No, čini se da unatoč silnim raspravama svi nekako prepoznajemo ženstvenost kad je vidimo, ili točnije: osjetimo.

Sve nijanse ženstvenosti - Vedrana Poletar Vedrana Poletar (Foto: Zadovoljna.hr)

Nisu li jednako ženstvene „ruke nevinije od mojih“, i čistoća ljubavi Vesne Parun kada pušta voljenog muškarca drugoj? Nisu li jednako ženstvene mlada i lijepa Marina Radoš sa svojom romantičnom pojavom i poezijom, kao i žene kojima je posvećuje – njene bake i zemljakinje koje su „prekopale pola duvanjskog polja motikom“, ili one koje žuljavih ruku i bolnih zglobova, kada stave dijete na spavanje, liježu same jer ih nema tko zagrliti?

Ženstvenost nisu (samo) svježi valovi u kosi i zvuk visoke potpetice u senzualnom koraku, već energija koja se povezuje sa ženstvenošću i još važnije – uživanjem u tome. Briga za sebe, ali i češće od tog - briga za druge.

Kreativnost i duh kojima od kuće napravimo dom. Famozna ženska intuicija koja nikad ne promaši. Riječi koje smire najveće svađe i nađu pravu riječ za svakoga. Osjećajnost i ranjivost zbog kojih nas rasplače dječja bol, ali učine ludo hrabrima i srčanima da ga od te boli zaštitimo. Snaga na kojoj i muškarci često pozavide. Zaigrana energija s kojom uživamo u sebi i životu.

Sve to je samo lepeza osobina kojima žene, svaka na svoj način, unose taj svoj Ž gdje god da dođu, pa čak i u područja kojima dominiraju muškarci.

Ženstvenost u nogometu Andrea Tolić (Foto: Mirna Marić/Zadovoljna.hr)

Za to imamo mnoštvo primjera i u Hrvatskoj. Tamara Despot nekadašnja je kondicijska trenerica trenerica u Dinamu, a danas trenerica u ansamblu LADO.

Marina Bjeličić od vojne pilotkinje je postala kontrolorka leta.

Naše Ana-Marija Vuković, Ema Branica i Antonija Tomić rade kao sportske urednice, voditeljice i stručnjakinje za društvene mreže.

Vedrana Poletar uspješna je poljoprivrednica koja je umjesto Ryanaira odabrala traktor i slavonska polja.

Mia Kuleš je prigrlila sebe, a potom i srca javnosti plesom oko šipke.

Andrea Tolić je nogometašica koja je svjedočila baby koracima hrvatskog ženskog nogometa.

Baš smo zato povodom Dana žena odlučile sjesti na kavu s njima, ženama koje su obogatile naš javni prostor na jedan netipičan, ali tako ženstven način. Ne da bismo važno analizirale i pokušale naći savršenu definiciju ženstvenosti, već da je u svoj njenoj šarolikosti i ljepoti prigrlimo, podijelimo i proslavimo. Nije li i to samo po sebi - baš ženstveno?

Ženstvenost Mia Kuleš (Foto: Mirna Marić/Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju