Tradicionalni kolači uvijek su najbolja opcija, a recept koji donosimo u nastavku spoj je modernog okusa s tradicionalnom recepturom, stoga biste mu mogli dati priliku ovoga vikenda.
Radi se o kolaču Tri leće, mekanom kolaču kojemu tepaju da je savršen i najsočniji na svijetu. Spužvasti biskvit natopljen je s tri vrste mlijeka (tako je dobio i naziv), a naša varijanta je nešto jednostavnija, i tu u kombinaciji s pistacijama.
Tri leće s pistacijom – sastojci:
- 6 jaja
- 150 g šećera vanilin šećer
- 150 g brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- 500 ml slatkog vrhnja
- 800 ml mlijeka + 6 žlica šećera
- žlica kreme od pistacije + žlica slatkog vrhnja
- 90 g usitnjenih pistacija
Tri leće s pistacijom – priprema:
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
- 6 bjelanjaka umutite u čvrsti snijeg, dodati 150 g šećera i vanilin šećer pa mutiti sve dok se šećer ne otopi.
- Dodavati jedan po jedan žumanjak, mutiti najmanjom brzinom.
- Pomiješati 150 g brašna i pola vrećice praška za pecivo pa polako dodati u smjesu s jajima, smjesa mora biti prozračna.
- Izliti u kalup dimenzija 20 puta 30 cm pa peći oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
- Biskvit prohladiti pa izvaditi iz pleha.
- U pleh sipati 500 ml slatkog vrhnja, vratiti koru u pleh na to vrhnje, zaliti s 800 ml mlijeka koje ste pomiješali sa šest žlica šećera.
- Kremu od pistacija razmutiti s malo mlijeka pa premazati preko natopljenog biskvita.
- Ukrasiti s komadićima pistacije.
Ako tražite recepte za jednostavne, tradicionalne, kremaste kolače, torte od sira, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 recepata na jednom mjestu.
Recept za Tri leće s pistacijama s nama je podijelila gastro-blogerica Renata iz Budve, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu detaljzivota te u nastavku.
Dobar tek!